Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Koş
Üye 30 Mayıs 2023 2 Cevap
2

Diğer ötegezegenlerin özelliklerini nasıl biliyoruz?

Biz diğer ötegezegenlerin özelliklerini nasıl biliyoruz? Mesela j 1407 b nin çok geniş halkalarını nasıl tespit edebildik? Webb teleskobu bile çok zor fotoğraf çekiyorsa diğerleri nasıl fotoğraflandı veya fotoğraf değiller mi
540 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu 30 Mayıs 2023

Ötegezegenler, Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere verilen addır. Ötegezegenlerin çoğu doğrudan görüntülenemiyor çünkü yıldızlarının parlaklığı onları gölgede bırakıyor. Bu yüzden gökbilimciler dolaylı yöntemler kullanarak ötegezegenleri keşfediyor ve özelliklerini belirliyor.

Ötegezegenleri keşfetmenin en yaygın yöntemlerinden biri radyal hız yöntemidir. Bu yöntemde, gezegenin yıldızına olan kütleçekimi etkisi nedeniyle yıldızın hızında ve ışığında meydana gelen küçük değişimler ölçülür. Bu değişimler gezegenin kütlesini, yörünge periyodunu ve uzaklığını verir.

Başka bir popüler yöntem ise geçiş yöntemidir. Bu yöntemde, gezegen yıldızının önünden geçerken yıldızın ışığını azaltır. Bu ışık eğrisi gezegenin boyutunu, yörünge periyodunu ve uzaklığını verir Ayrıca, gezegenin atmosferinin bileşimi de yıldız ışığının spektrumundaki emilim çizgilerinden anlaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ötegezegenleri keşfetmenin diğer yöntemleri arasında mikro mercek yöntemi, astrometri yöntemi ve doğrudan görüntüleme yöntemi sayılabilir. Bu yöntemler daha az kullanılıyor veya daha zor şartlar gerektiriyor.

Ötegezegenlerin keşfi bize Güneş Sistemi ve evren hakkında yeni bilgiler veriyor. Örneğin, Sıcak Jüpiter adı verilen dev gezegenlerin Güneş Sistemi’nde olmayan bir sınıf olduğunu öğrendik. Ayrıca, yaşanabilir bölgede bulunan Dünya benzeri gezegenlerin de var olduğunu gördük. Ötegezegenler dünya dışı yaşamın olasılığına da ışık tutuyor.

Kaynaklar

  1. A. G. →. Ötegezegen Nedir? Önemi Ve Özellikleri. (20 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: UNGO | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 30 Mayıs 2023

Öte gezegenlerin fotoğrafları çekilemiyor. Kaynaklarda gördükleriniz, gezegenden elde edilmiş bilgiler doğrultusunda canlandırma yapılıyor. Gezegenleri göremesek de onları tespit edebiliyoruz. Yıldızlarının önünden geçerken yıldız ışığını düzenli aralıklarla azaltıyorlar ve yıldız yörüngesinde bir gezegen olduğunu anlıyoruz. Bu düzenli geçişler bile gezegen hakkında çok fikir verir, çünkü yörünge hızlarını hesaplamamız, yörünge uzaklığını ve yıldızın yaklaşık kütlesini bilememiz sayesinde gezegenin kütlesini de hesaplayabiliriz.

Bir başka yöntem, en azından yakın yıldızlar için kullanılan koronagraf yöntemidir, yani yıldız ışığını kısan farklı bir görüntüleme tekniğidir. Burada amaç yıldızın ışığını kısıp gezegenden gelen ışımayı veya yansımayı yakalayabilmektir. 1407b'de sanırım bu şekilde halkaları ile tespit edildi.

Gelişmiş teleskoplar, gezegen yıldızın önünden geçerken atmosferinden geçen ışığın soğrularak bize ulaşması ve bu ışığın spektrumu bize gezegenin atmosfer yapısını, gaz devi veya karasal gezegen olup olmadığı hakkında da bilgiler vermektedir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kemal Cihat Toprakçı. Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler Nasıl Fotoğraflanıyor? | Astrapera. (10 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Astrapera | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close