Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayşenaz Savaş
Üye 29 Kasım 2023 1 Cevap
2

Diğer insansıların kolları dizlere ve hatta diz altına kadar uzanırken, neden insan kolları kısa kalmıştır?

327 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
evrimsel biyoloji araştırmaları 30 Kasım 2023

İnsanlar yürümeyi elleri ve ayakları üzerinde sürünerek öğrenebilirler, ancak yetişkin insanların elleri ve ayakları üzerinde yürümesi biraz tuhaf görünebilir. Diğer primatların aksine insan eli yürümek için kullanılmaz. Bu nedenle diğer görevlere uyarlanırlar. Bileklerimiz ve başparmaklarımız çok hareketlidir ve özellikle alet yapımına çok uygundur. Yürümek ve koşmak için sadece bacaklarımıza güveniyoruz. Bu nedenle bacaklarımız kollarımıza göre nispeten daha uzundur. Diğer primatlar, tıpkı şebekler gibi hareket etmek için kollarına güvenirler ve bacakları kollardan çok daha kısadır.

unsplash

Bacak kemiklerimiz de iki ayak üzerinde yürümeye uyarlanmıştır. Uyluk kemiği veya femur içe doğru açılıdır. Bu açı, dizlerinizi gövdenizin üst kısmının hemen altında birbirine yaklaştırarak iki bacak üzerinde daha dengeli olmanızı sağlar.

İnsan ayağı aynı zamanda iki ayak üzerinde yürümeye de uyarlanmıştır. Çoğu primatın başparmağı diğer ayak parmaklarından uzaktadır. İnsanlarda ayak başparmağı diğer parmaklarla aynı hizadadır. Konumu ve büyüklüğü, yürürken yerden kalkmak için beş ayak parmağımızın tamamını kullanmamıza olanak tanır.

Tüm Reklamları Kapat

Nedeni; Türümüz yerde daha fazla zaman geçirmeye başlayınca, daha uzun kolların avantajı ortadan kalktı. Neandertallerin daha uzun kollara sahip olmasıdır. Ancak ortak atalarımız Homo sapiens'e evrimleştikçe ayak, kalça ve leğen kemiği, diz, kol ve bacak uzunluğunda iskelet değişiklikleri görüyoruz. Atalarımızla karşılaştırıldığında Homo sapiens daha ince, daha hafif, daha az kaslı ve daha zarif, dik yürümeye ve koşmaya adapte olmuş bir türdür. Şempanzelerin iki ayak üzerinde yürümeye çalışmasını izlediğinizde, bunu çok uzun süre sürdüremediklerini göreceksiniz. Omurgaları buna uygun değil. Ancak bir kollarında bir şey taşırken dik yürürler, diğer kollarını ise ağırlıklarını dengelemek ve zorlanmadan kaçınmak için kullanırlar. Atalarımız tamamen dik yürümeye evrimleştikçe, her iki kolun da taşıma ve alet yapma vb. için serbest olmasının avantajlarının yavaş yavaş uzun ağaca tırmanma kollarına sahip olmanın avantajlarına galip geldiğini düşünüyorum.

Kaynaklar

  1. Ask An Anthropologist. Human Limbs. Alındığı Tarih: 30 Kasım 2023. Alındığı Yer: Ask An Anthropologist | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close