Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

diğer gezegenlerde de belli hava katmanları var mıdır?

troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer gibi hava katmanları diğer gezegenlerde de var mıdır?
405 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yakup Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

[1]Güneş sisteminde atmosferi olan gezegenler, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Dünya'dır. Mars ve Venüs de atmosfere sahiptir ancak bu atmosferler Dünya'nınki kadar yoğun değildir. Merkür'ün ise atmosferi yok denebilir

[2]MERKÜR hem Güneş’e fazlasıyla yakın (57 milyon km), hem de görece küçük bir kütleye sahip olduğu için o mesafeden maruz kaldığı güçlü Güneş ışınları bir atmosfere sahip olmasına izin vermez.

Satürn‘ün uydusu Titan ise, Merkür ile hemen hemen aynı büyüklüğe (fakat daha düşük kütleye) sahiptir ve onun da bir manyetik alanı yoktur. Buna rağmen Güneş’e o kadar uzak (1.5 milyar km) ve soğuktur ki, atmosferindeki gazlar Titan’ın kütle çekimini yenecek enerjiye ulaşabilecek kadar ısınıp enerji yüklenemezler. Ayrıca Titan, Satürn gibi sağlam bir dosta sahiptir. Satürn’ün devasa manyetik alanı, yörünge döneminin %90’ından fazlası boyunca Titan’ı Güneş rüzgarlarına karşı korur. Bu nedenle Titan’ın Dünya’dan bile kalın ve yoğun bir atmosferi vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bu gezegenlerin atmosferlerinin isimleri nedir

Her gezegenin atmosferinde bulunan gazlar ve bileşenler farklılık gösterir. Aşağıda her gezegenin ana atmosfer bileşenleri verilmiştir:

Jüpiter: Hidrojen (H2) %89,8, Helyum (He) %10,2, Metan (CH4) %0,3, Ammoniak (NH3) %0,026, Su (H2O) %0,0025, Etilen (C2H4) %0,0005

Satürn: Hidrojen (H2) %96,3, Helyum (He) %3,25, Metan (CH4) %0,45, Amonyak (NH3) %0,011, Hidrojen Sülfit (H2S) %0,002

Tüm Reklamları Kapat

Uranüs: Hidrojen (H2) %82,5, Helyum (He) %15,2, Metan (CH4) %2,3

Neptün: Hidrojen (H2) %80,0, Helyum (He) %19,0, Metan (CH4) %1,5

Dünya: Azot (N2) %78,08, Oksijen (O2) %20,95, Argon (Ar) %0,93, Karbondioksit (CO2) %0,04, Neon (Ne) %0,0018, Diğerleri (Kripton, Helyum, Metan, Hidrojen, Ozon, Su buharı) %0,0002

Kaynaklar

  1. NASA (National Aeronautics and Space Administration) ve ESA (European Space Agency). (). Bilgilere Ulaşabileceğiniz Kaynaklar.
  2. Z. Emecan. Atmosfer Sahibi Olmanın Şartları: Merkür, Dünya Ve Titan • Kozmik Anafor. (9 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

[1]Venüs gezegeninin atmosferi hakkında ek bilgi vermek gerekir. Venüs atmosferi oldukça yoğundur (Venüs gezegeni yüzey basıncı Dünya’nın yüzey basıncından yaklaşık 92 kat daha fazladır) ve ağırlıklı karbondioksitten oluşur. Bu gazın sera etkisi gezegen sıcaklığını 470 C0 'ye kadar çıkartır. Merkür Güneş'e daha yakın olmasına rağmen Venüs'ün yüzeyi kadar sıcak değildir. Venüs atmosferinde hacimce, yüzde 96.5 karbondioksit ve yüzde 3.5 azot ile az miktarda sülfür dioksit, argon, su, karbonmonoksit, helyum ve neon bulunur.

Kaynaklar

  1. Anonim. Venüs Gezegeni Özellikleri. Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2023. Alındığı Yer: uzay | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close