Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Devlet adlı eser kimin düşüncelerini yansıtır?

Platon'un eseri olan Devlet, Sokrates'in düşüncelerini mi yansıtıyor yoksa Platon kendi düşünceleri ile bir kurgu yaparak mı karakterleri konuşturuyor?
590 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan Eren Arslan
Felsefe meraklısı bir öğrenci

Merhaba,

Öncelikle Devlet özelinden değil de, Platon'un eserleri genelinden bahsedeceğim.

Platon'un eserleri kronolojik olarak üç döneme ayrılabilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

  • İlk dönem: Sokrates'in Savunması, Charmides, Crito, Euthyphro, Gorgias, Hippias (minor), Hippias (major), Ion, Laches, Lysis, Protagoras
  • Orta dönem: Cratylus, Euthydemus, Meno, Parmenides, Phaidon, Phaedrus, Devlet, Şölen, Theaetetus
  • Son dönem: Critias, Sofist, Devlet Adamı, Timaeus, Philebus, Yasalar

Dönem ayrımını yapabilmemizi sağlayan kriterler sadece eserlerin içerikleri ve dil kullanımındaki ortak özelliklerdir. Bu yorumlamalar kesinlik belirtmemekle birlikte, herkes tarafından kabul gördüğü de söylenemez. İki dönem arasında bir geçiş dönemi de bulunduğunu söyleyenler veya hiçbir dönem ayrımını kabul etmeyenler de vardır.

İlk, orta ve son dönemlerin her birinin kendine özgü bazı özellikleri var. Devlet'in de içinde bulunduğu orta dönem eserlerinde Platon'un idealar teorisi'ni geliştirdiği ve Pythagoras, Herakleitos gibi bazı filozoflardan etkilendiği söylenebilir. Orta dönem eserlerinde, ilk döneme zıt olarak Sokrates Platon'un kendi fikirlerinin ağırlık kazandığı düşünülüyor.

MÖ 1. yüzyılda İmparator Tiberius dönemi astrologlarından Thrasyllos tarafındna hazırlanan farklı bir liste de şudur:

  1. Euthyphron, Sokrates'in Savunması, Kriton, Phaidon
  2. Kratylos, Theatetos, Sophist, Politikos
  3. Parmenides, Philebos, Symposion, Phaidros
  4. Alkibiades, II. Alkibiades, Hipparchos, Erastai
  5. Theages, Charmides, Laches, Lysis
  6. Euthydemos, Protagoras, Gorgias, Menon
  7. Büyük Hippias, Küçük Hippias, İon, Meneksenos
  8. Kleitophon, Devlet, Timaeos, Kritias
  9. Minos, Yasalar, Epinomis, Mektuplar

Platon'un bazı öğrencilerinin, hocalarının tekniğiyle diyaloglar yazması sonucu hangi eserlerin Platon'a ait olduğu belirsizleşmiştir. Thrasyllos'un listesindeki bazı diyaloglar hakkındaki tartışmalar da hâlâ sürmektedir. Kronolojik olarak ilerledikçe Platon'un fikirlerinin ağırlık kazanmaya başladığı genel bir kabuldür.

Tüm Reklamları Kapat

Soruna dönecek olursak, Platon'un Sokrates'in öğrencisi olduğu ve ondan oldukça etkilendiği bilinen bir gerçektir. Bununla beraber, Devlet'te Platon'un kişisel fikirlerinin ağırlıkta olduğu söylenebilir.

Umarım soruna cevap bulmana yardımcı olabilmişimdir.

Kaynaklar

  1. E. R. Dodds. (2020). The Greeks And The Irrational. Yayınevi: University of California Press.
  2. C. L. Griswold. (2020). Platonic Writings/Platonic Readings. Yayınevi: Pennsylvania State University Press.
  3. Platon. (2020). Sokrates'in Savunması. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. Platon. (2020). Devlet. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close