Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Devamlı bir şekilde kendimi nasıl geliştiririm?

801 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Cevap basit: Merak edin ve kendinizi gözleyin.

Kişisel gelişim dediğimiz şey insanın iyi olmadığı alanlarda kendini ilerletmesidir. Ama dünya durmuyor sizinde sürekli öğrenmeniz gerekiyor. Bu yüzden buradasınız muhtemelen.

Tüm Reklamları Kapat

Önemli olan soru kendinizi hangi alanda geliştireceğiniz. Ona uygun hedefler seçin örneğin girişimci olup bir sonraki uzay şirketini siz mi kurmak istiyorsunuz. Sahip olmanız gerekenler Mühendislik bilgisi ve biraz para. Bilgiye mi hükmetmek istiyorsunuz doğru yerdesiniz ama aynı kaynaklara takılıp durmayın ki bakış açınız gelişsin.

İyi günler

179 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Öncelikle, kendinizi geliştirmekten anlayışınız nedir ? Buna bir karar verin. Daha fazla bilgi mi öğrenmek istiyorsunuz, öğrendiklerinizi veya bildiklerinizi derinleştirmek (uzmanlaşmak manasında) mi istiyorsunuz, yoksa yeni ve farklı konularda bilgi mi edinmek istiyorsunuz öncelikle buna karar verin.

Daha sonrasında kendi ilgi ve yetenekleriniz keşfetmeniz gerekmektedir. Hangi konu veya bilim veya alanda daha meraklı ve ilgilisiniz. (Sosyal Bilimler, Doğa bilimleri, mühendislik, spor, vs)

Tüm Reklamları Kapat

Ve bu süreçte eğer yüksek öğretim düzeyinde değilseniz öncelikle gidip okulunuzun rehberlik öğretmeninden size yetenek testi ve çoklu zeka kuramına göre hangi alanda olduğunuzu belirlemesi için bir test yapmasını isteyin. Ve ilgileriniz ile yetenekleriniz uyumunu, yetenekleriniz ile isteklerinizin paralelliğine/uyumuna yine rehberlik öğretmeninizin gözetiminde karar verin.

Unutmayın zeka bir yetenektir. ( Kimi uzmanlara göre adaptasyon yeteneği olarak adlandırılsa da ben zekayı öğretme ve konusal alanda yetenek olarak adlandırıyorum) Ve yetenek doğru alanda çok çaba ile kıymetlenir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin sayısal zekanızın çok olması sizi bir adım öne çıkarır. Ancak sadece çaba sizi ön sırada tutar.

Yeteneklerinizi; toplum ve ailesel norm, istek, ihtiyaçlar ve olgulardan bağımsız seçin. Örneğin sözel zekanız varsa gidip tıp alanında kendinizi geliştirmeye çalışmak manasız olacaktır. Onun yerine sözel bölümlerde uğraşın çok daha hızlı ve rahat ilerlersiniz.

Daha sonra ise bir alan seçin. Ve o alana başlamadan önce alanın gereksinimlerini ve sizin bildiklerinizi objektif olarak gözden geçirin. Ön koşul bilgileri öğrenin ve daha sonra alansal uzmanlaşmaya yönelin.

Unutmayın, balık uçmaz, kuş koşmaz, kediler, yüzmez. Demir dövülerek kurşun olmaz.

Ve yine unutmayın ki elma ağacının altında ayva çıkmaz. Ailenizin yetenekleri, yüksek ihtimalle sizin yeteneklerinizdir. Dikkat ederseniz, müzik öğretmenin çocuğu müzisyen olur. Hem hazırbulmuşluğu, hem alt yapısı hem de yeteneği buna uygundur.

Ve asla kendinize şunu yapmayın. Hiçbir zeka hiç bir zeka türünden üstün değildir. Sayısal zekanın sahip olunması ile sözel zekaya sahip olan bireyler arasında hiç bir alt üst ilişkisi yoktur. Bu kedi mi daha tatlı yoksa köpek mi demek kadar saçma ve manasız bir durumdur. İkisi de özeldir. İkisi de gereklidir. Doktora en zeki gözüyle bakan adam İlber Hoca'yı gözden kaçırır. Halil Hoca'yı gözden kaçırır.

Kendinizi; yeteneklerinizi, ilgilerinizi ve bilgilerinizi bilerek yola başlamak, sizlerin o yolda oluşacak zorluklara karşı tedbirli olmanız demektir.

Unutmayın ki biz öğretmenler, demirci değiliz. Sizleri belirli şekle ve kalıba sokamayız. Böyle bir amacımız da olmamalı. Biz sadece size nereye bakacağınızı söyleyebiliriz. Orda ne göreceğiniz tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Sevgilerle...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close