Öncelikle herkesin çalışma stili farklıdır. Kimisi izleyerek kimisi okuyarak kimisi yazarak daha iyi anlar. Bazıları kendi başına ders çalışınca daha çok verim alır bazıları ise kütüphane gibi ortamlarda çalışınca verim alır. Öncelikle bu konu ile ilgili genel bir doğru yok onu söyleyeyim kendiniz için en uygun neyse onu bulup yerine getirmeye çalışmalısınız. Ancak ben size kendi deneyimlerimden gördüğüm bazı yöntemleri paylaşayım.
Eğer sözel bir ders çalışıyorsanız ve ezber yapmanız gerekiyorsa yazarak çalışmak iyi olabilir. Özellikle bi defter alıp unutacağınız yerleri not ederseniz ve deftere her yeni not tutmaya gittiğinizde o notlara gözünüz çarpar ve aklınızda kalmasına yardımcı olabilir. Ancak bu defterde çok ayrıntı göstermemeye çalışın yoksa konu anlatım kitaplarından birine dönüşür. Özet ve net cümleler olsun. Ben özellikle biyoloji dersinde sürekli konuları unuttuğum için konuyu tekrar ettikten sonra sürekli bu özetleri yapardım. Örneğin endokrin sistem çok zorlandığım bir konuydu, ilk başta kaynaklardan konuyu öğrendim ve sonraki günler hep şurdan şu hormon salgılanır tarzında kağıda döktüm yaklaşık 10 dakika falan sürdü. Bunu bir süre yapınca artık beynimde yer etmeye başladı. Bu sefer haftada bir yaptım ve kolay kolay unutmadım. Eğer ezbere dayalı bir konu ise bu şekilde yapabilirsiniz.
Eğer sayısal bir ders ise en mantıklısı bence pratik yapmaktır konuyu öğrenip üzerine pratik yaparsanız zorlanmazsınız. Ve yöntemleri ezberlememenizi tavsiye ederim özellikle matematikte formülün mantığını anlarsanız unutma imkanınız çok aza düşer ve bu yaklaşım yeteneğinizi geliştirir.
Son olarak sizin durumunuzdaki gibi az zamanım kaldığında ise genelde konuları çok bilmiyorsam bile deneme gibi tüm konuları özetleyen sorular çözerim. Yapamadığım konularda ise ufak tekrarlar yapıp konuyu öğrenir ve yeniden çözümlere devam ederim. Bu birazcık battı balık yan gider taktiğidir bence konulara aşırı derecede hakim olamıyordum ancak soruları çözebilecek seviyeye geliyordum