Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seyhan Birgi
Seyhan Birgi
2,903 UP
Üye
10

Depresyon beyinde hasar bırakır mı? Bu hasar kalıcı mıdır?

1,646 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
fizik, kuantum fiziği, kimya ve matematikle yakından ilgileniyorum

Depresyon, üzüntü, yalnızlık ve umutsuzluk duygularıyla karakterize bir ruhsal bozukluktur. Ayrıca yorgunluk, kilo kaybı veya alımı ve uyku güçlüğü gibi fiziksel semptomlara da neden olabilir. Depresyon, bir kişinin yaşamının her yönünü olumsuz etkileyebilecek ciddi bir durumdur.

Depresyonun biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Depresyonun beyindeki kimyasalların dengesizliğinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu dengesizlik, genetik bir yatkınlık, stresli bir yaşam olayı veya her ikisinin birleşiminden kaynaklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Depresyon, beynin yapısı ve işlevindeki değişikliklerle ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, depresyonu olan kişilerin beyinlerinin bilgiyi işleme biçiminde değişiklikler olduğunu bulmuştur. Bu değişiklikler beynin nörotransmitterlere, hormonlara ve diğer kimyasallara tepki verme biçiminde görülebilir.

Depresyon ayrıca beynin yapısında değişikliklere yol açabilir. Araştırmalar, depresyonu olan kişilerin, beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu kısmı olan hipokampüsün daha küçük olduğunu bulmuştur. Depresyon, beynin karar verme ve yürütme işlevinden sorumlu kısmı olan prefrontal korteksin küçülmesiyle de bağlantılıdır.

Depresyon beyinde değişikliklere yol açabilse de bu değişikliklerin kalıcı olmadığını hatırlamak önemlidir. Tedavi ile depresyonu olan çoğu insan semptomlarından kurtulabilir ve sağlıklı ve üretken bir hayat yaşayabilir.

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. S. Gaffrey, et al. (2013). Towards The Study Of Functional Brain Development In Depression: An Interactive Specialization Approach. Neurobiology of Disease, sf: 38-48. doi: 10.1016/j.nbd.2012.06.012. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Whittle, et al. (2014). Structural Brain Development And Depression Onset During Adolescence: A Prospective Longitudinal Study. American Journal of Psychiatry. doi: 10.1176/appi.ajp.2013.13070920. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. D. Lichenstein, et al. (2016). Adolescent Brain Development And Depression: A Case For The Importance Of Connectivity Of The Anterior Cingulate Cortex. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, sf: 271-287. doi: 10.1016/j.neubiorev.2016.07.024. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close