Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Buluc
Üye
4

Depremin nerede, ne zaman, ne büyüklükte olacağını tahmin etmeye yarayan bir teknoloji var mı?

Depremlerle ilgili olan yeni videoyunuzu izledim. yine güzel bir iş çıkarmışsınız, peki aklımda şöyle bir soru var. Depremi 1,2 gün önceden tahmin etmeye yarayan bir cihaz var mı? Varsa neden kullanılmıyor? Eğer yoksa teknoloji ne zaman böyle bir cihaz yapmaya mümkünat verecek?
2,607 görüntülenme
Depremin nerede, ne zaman, ne büyüklükte olacağını tahmin etmeye yarayan bir teknoloji var mı?
Depremin nerede, ne zaman, ne büyüklükte olacağını tahmin etmeye yarayan bir teknoloji var mı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir. [Kaynakçadaki yazılarda kapsamlı analizler mevcut.]

Depremlerin uzun zaman dilimlerinde (10, 20, 30 yıl gibi) geniş coğrafi bölgeler ve fay hatları üzerinde yaşanma olasılığını çeşitli istatistiki yöntemlerle hesaplayabilirsiniz: Örneğin, tüm Marmara'yı, özellikle de İstanbul'u etkilemesi beklenen "Büyük İstanbul Depremi" ile ilgili 2000'li yıllarda yapılan hesaplar, 2030 yılından önce burada büyük (7 civarında) bir deprem gerçekleşme ihtimalinin %70 civarında olduğunu göstermekteydi. Ancak depremlerin birkaç gün veya 1-2 hafta gibi kısa zaman dilimleri içerisinde meydana gelme ihtimaline yönelik herhangi bir yöntem bulunmuyor. Eğer olsaydı, depremler yaşanmadan önce halk uyarılabilir ve depremlerin etkisi büyük oranda durdurulabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda "deprem tahmini"ne en yakın yöntem, depremin asıl hasarı veren S dalgaları (yüzey dalgaları) yüzeye ulaşmadan birkaç saniye önce yüzeye ulaşan P dalgaları (gövde dalgaları) tespit edildiği anda uyarı sistemini devreye sokmaktır. P dalgaları saniyede 1-14 kilometre hızla, S dalgaları ise saniyede 1-8 kilometre hızla ilerler; dolayısıyla depremin derinliğine bağlı olarak iki dalga türü arasında ortalamada 3-5 saniye kadar fark olabilir; bu fark kimi zaman 10 saniyeye kadar çıkabilir. Bu da, kimi zaman insanların hayatlarını kurtarmak için gereken süreyi tanır. Ama bunun ötesinde, depremleri bundan daha erken tahmin etmenin hiçbir bilimsel yolu yoktur. [Tahmin de sayılmaz, deprem çoktan başlamış oluyor.]

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Depremleri Önceden Tahmin Etmek Mümkün Mü?. (26 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Atdağ. Dyson Lin Gibi Kişiler, Depremleri Nasıl Önceden Tahmin Edebiliyorlar?. (27 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 1 Kasım 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orkun Yıldırım Yıldırım
Bilimsever, Jeofizik Müh., Değerleme Uzm.
Orijinal Soru: Deprem en fazla ne kadar süre önceden fark edilebilir?

Merhaba,

Dünya üzerinde depremi önceden belirleyebilen bir teknoloji henüz yok. Buna yönelik yapılan bilimsel çalışmaların hiçbiri bilimsel camiada doğrulanamamıştır. Depremleri tahmin edebilmek için konumunu, aletsel büyüklüğünü ve gün ile saatini belirlemek gerekiyor. Üçünün de belirlenebildiği bir durumda deprem tahmininin yapılabildiği kabul edilebilir. Deprem tahmini yaptıklarını iddia edenlerin bu üç veriyi de doğru bir şekilde belirleyememektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Geçmişten bugüne birçok araştırma yapılmıştır bu konuda. Öncü depremler, hayvan davranışları, dalga hızlarındaki değişim, Radon gazı ölçümleri vb. bir çok gösterge incelenmiş ancak hiçbirinin tutarlı bir yöntem olmadığı görülmüştür. Bazı sismologlara göre yer kürenin sofistike yapısı sebebi ile depremin önceden kestirilmesi mümkün olmayıp bazılarına göre ise teknoloji henüz bunu mümkün kılmamaktadır. Hava olaylarının depremler ile korelasyonunu gösteren hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Depremlerin önceden belirlenmesi çok kısa süreler yani saniyeler içerisinde yapılabilmektedir. Bu da ancak doğalgaz sistemlerinin kapatılması gibi güvenlik önlemlerini tetiklemektedir. Deprem olduktan sonra ilk olarak P ve S dalgaları, sonrasında da asıl hasarı veren Rayleigh ve Love dalgaları oluşmaktadır. Deprem odağı ne kadar uzaksa, P ve S dalgaları ile Rayleigh ve Love dalgalarının arasındaki mesafe de artmaktadır. Sistemler ilk olarak P ve S dalglarını aldıktan sonra birkaç saniye veya dakikalar içerisinde uyarı yapabiliyor.

Patent alması da aletin bilimsel camiada kabul gördüğü anlamına gelmiyor. Bilimsel yöntemlerden geçmesi ve ispatlanabilir olması gerekmektedir.[1][1][1][2][3]

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. USGS. Can You Predict Earthquakes?. Alındığı Tarih: 2 Mart 2022. Alındığı Yer: https://www.usgs.gov/faqs/can-you-predict-earthquakes#:~:text=No.,time%20in%20the%20foreseeable%20future. | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Earthquake Prediction. Alındığı Tarih: 2 Mart 2022. Alındığı Yer: https://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_prediction | Arşiv Bağlantısı
  3. Sabrina Stierwalt. Can We Predict Earthquakes At All?. Alındığı Tarih: 2 Mart 2022. Alındığı Yer: https://www.scientificamerican.com/article/can-we-predict-earthquakes-at-all1/ | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close