Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Depremde enkaz altında insan olup olmadığını tespit etmekte kullanılan termal kameralar betonun altından nasıl sıcaklık tespit edebiliyor?

Merhabalar, bu termal kameralar metrelerce betonun arkasında bir ısı kaynağı olup olmadığını nasıl tespit edebiliyor? En nihayetinde kızılötesi ışıkla çalışmıyorlar mı? Betonlara rağmen nasıl tespit edebilirler?
572 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi esas alan ve görüntünün genel yapısının IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerle belirlendiği görüntüleme sistemidir.

Termal Kamera kullanım alanı olarak ilk kez gece görüş sistemleri, ısıya güdümlü füzeler gibi askeri alanlarda kullanılmıştır. Termal kamera üstün teknolojik özellikleri sayesinde günümüzde pek çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda baş gösteren ve kontrol altına alınmasında ciddi zorluklar yaşanan pandemi süreciyle beraber termal kameralara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Termal kameralar; binalardaki ısı kayıplarının tespiti, çatı nem denetlemeleri ve hatta tıpta yüksek ateşli hastalıklara sebep olan Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkların teşhisi gibi birçok alanda kullanılmasıyla günümüzde büyük bir önem ihtiva etmektedirler. En önemli kullanım alanı ise mühendislik uygulamalarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Hem güvenlik açısından hem de kullanım açısından kolaylık sağlayan termal kameralar yüksek ısı sıcaklığının tespitinde önemli rol oynamaktadır.

Elektriğin olduğu her yerde rutin kontroller yapılabildiği gibi, acil durumlarda müdahale etmeden önce de gereken kontrolleri yapmak gerekir. Sıcaklık kontrolünü Termal Kamera kullanarak güvenilir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Termal Kamera nasıl çalışır?

Gözümüz sadece elektromanyetik spektrumdaki görünür ışıkları görür. Elektromanyetik spektrumdaki, gözümüzün gördüğü görünür ışıkların dışındaki diğer tüm dalga boylarını, kızılötesi ışık gibi, gözümüzle göremeyiz. Mutlak sıfır olan 0°K yani -273°C üzerinde sıcaklığa sahip olan tüm maddeler termal enerji yayarlar. Bu enerji maddelerin sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Termal enerji gözümüzün göremediği kızılötesi (infrared) aralıkta yayılır. İşte termal kameralar tam olarak bu temele göre çalışırlar. Yani bir termal kamera, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir hale getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Kızılötesi ışınımın varlığı astronom Frederick William Herschel tarafından 1800 yılında keşfedilmiştir. Farklı renkler arasında termal farklar için bir cam prizma ile güneş ışığını yönlendirerek her renk ışığın sıcaklıklarını ayrı ayrı olarak ele almış ve bu sıcaklara göre görünür ışık renklerini mor ve kırmızı arasında sıralamıştır. Herschel güneş ışığının bu görünür bölgesinin dışındaki sıcaklıklar için de ölçüm yapmaya karar vermiş ve burada kızılötesi ışınları keşfetmiştir.

Termal kameraların yapısına baktığımızda, bir nesne üzerinden gelen kızılötesi enerji, mercek tarafından kamera içindeki kızılötesi detektör üzerine düşürülür. Bu detektör resmin işlenmesi için bilgileri elektronik sensörlere gönderir. Bu işlemlerin sonucunda bilgiler bizim görebileceğimiz bir resme dönüştürülerek kameradaki ekranlarda gösterilirler. Bu süreç termografi olarak adlandırılır. Yani kızılötesi ışınlarının gözle görülebilecek şekilde resme dönüştürülmesi sürecine termografi denir diyebiliriz.

Kısacası bizim için kullanması kolay ama önemi büyük olan termal kamera ile çok ciddi olabilecek sorunları önleyebiliriz.[1]

Kaynaklar

  1. SismikMarket. Sismikmarket | Yapı Sektörünün Güçlü Marketi | Sismik Market. Alındığı Tarih: 16 Şubat 2023. Alındığı Yer: SismikMarket | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Notvery Many
Bilgisayar Mühendisi

Betona rağmen olması problem değil, ısı farkı sistemiyle çalıştıkları için termal kameralar küçük ısı miktarlarını bile tespit edebiliyor. Biliyorsun ışık aslında bizim gözümüze gelendir. Yani biz bir yıldıza bakarken onun biraz geçmişte ki halini görüyoruz, çünkü ışığı anca bize ulaşıyor. Termal kamerada da benzer durum, kızılötesi ışın içinde mesafe pek farketmiyor. Canlı vücut ısısını turuncuya yakın renkte görebiliyorlar. İşleyişi çok basit olup ta, çok çok işe yarayan sistemlerden bir tanesi.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close