Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eylül Liber
Eylül Liber
11K UP
Üye
8

Denatürasyon ve Renatürasyon nedir?

2,323 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

DNA çift sarmallı bir yapıya sahiptir. DNA yapısının stabilitesini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Denatürasyon işleminde, iki DNA zinciri arasındaki hidrojen bağları kırılarak iki tek zincir ortaya çıkar. DNA'nın kovalent bağları etkilenmeden kalır.

Denatürasyon çeşitli yöntemlerle sağlanabilir:

  • Termal denatürasyon: Denatürasyon ısıtma yoluyla yapılabilir (>80-90°C). DNA'nın yarı denatüre olduğu sıcaklığa kritik sıcaklık veya erime sıcaklığı (Tm) denir. Tm, DNA bazlarının uzunluğuna ve bileşimine ve pH ve denatüre edici maddeler gibi diğer faktörlere bağlıdır.
  • Aşırı pH: Yüksek pH'ta (>11,3), iki DNA zincirinin baz çiftleri arasındaki hidrojen bağları, bol miktarda OH- iyonunun varlığı nedeniyle ayrışır. DNA'nın denatürasyonuna neden olur.
  • Diğer Denatüre Edici Ajanlar: Düşük tuz konsantrasyonları hidrojen bağlarını dengesizleştirir. Formaldehit ve üre, nitrojen bazlarıyla hidrojen bağları oluşturma eğilimindedir ve aldehitler ayrıca nitrojenli bazların elektronegatif merkezlerini değiştirerek baz çiftleri arasındaki hidrojen bağlanmasını da önler.

Denatürasyonunun DNA'ya etkisi: 260 nm dalga boylarında UV ışığının emilimi artar. Emilim hızı denatürasyon hızıyla doğru orantılıdır. DNA yapısında meydana gelen fiziksel değişimle viskozite azalır.

Tüm Reklamları Kapat

Renatürasyon aynı zamanda bağlanma olarak da bilinir. Sıcaklık ve pH optimum biyolojik seviyeye döndüğünde, DNA'nın çözülmüş ipliği geri sarılır ve çift zincirli DNA'yı geri verir.

DNA tamamen denatüre değilse renatürasyon süreci hızlı ve tek adımlı bir işlemdir, ancak DNA'lar tamamen denatüre edilmişse renatürasyon işlemi iki aşamalı bir işlemle gerçekleşir. İlk önce tamamlayıcı iplikler rastgele çarpışmayla bir araya gelir ve ardından çift sarmal oluşturacak şekilde geri sarma gerçekleşir.

Denatüre DNA'lar uygun koşullarda soğutulduğunda renatürasyon meydana gelir. Renatürasyon ayrıca sıcaklığa, pH'a, uzunluğa ve DNA yapısının bileşenlerine de bağlıdır. Renatürasyon hızı, mevcut tamamlayıcı dizilerin sayısıyla doğru orantılıdır. Renatürasyonla birlikte UV (260nm) emilimi azalır ve viskozite tekrar artar.[1]

377 görüntülenme

Kaynaklar

  1. BYJUS. What Is The Difference Between Denaturation And Renaturation Of Dna?. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2023. Alındığı Yer: BYJUS | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close