Dehb tam olarak nedir? Neden ortaya çıkar? Genetik midir yoksa insanın yaşadığı deneyimler sonucunda mı ortaya çıkar? Teşhisi nasıl konur? Sadece insan davranışı gözlemlenerek konulabilir mi yoksa bu teşhis için hastanın beyninin çalışma şeklinin gözlemlenmesi gerekir mi? Yetişkinlerin hayatlarını nasıl etkiler?
ADHD temel olarak dikkat bozukluğu, hiperaktivite ve dürtü kontrolünde eksiklik ile tanımlanan bir psikiyatrik bozukluktur(Aynı Otizm Spektrum Bozukluğu gibi bu durumu da bir bozukluk olarak değil bir bilişsel tarz olarak düşünenler da mevcut). ADHD sahibi kişilerin sosyal yaşantılarında da eksiklik olabilir. Bozukluğa neyin sebep olduğu tam olarak belli olmasa da genetik ve nörogelişimsel faktörlerin(hamilelikte teratojenlere maruz kalma gibi) etkisine bağlı olarak özellikle prefrontal korteks ve limbik sistemdeki norepinefrin salınımındaki bozuklukların esas faktör olduğu düşünülüyor. Genetik geçiş oranı %80 civarındadır bu yüzden yetiştirme biçimiyle alakası olmasa da bazı çevresel faktörler görülmesini tetikleyebilir.
Çoğu çocuk yapısı gereği hiperaktif olduğundan dolayı teşhis etmek için kişinin hayatında olumsuz bir etkinin de(derslerde başarısızlık ve/veya sosyal iletişimde eksiklik) bulunması gerekir. Bazı kişilerde ADHD çocukluktan sonra etkisini kaybetse de bazı insanlarda hayat boyu sürebilen bir soruna dönüşebilir. Fakat bu sorun hem çocuklar hem yetişkinlerde doğru tedavi yöntemleriyle baskılanabilir.