Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

DEHB'nin (ADHD) nedenleri nelerdir?

Dehb tam olarak nedir? Neden ortaya çıkar?
1,127 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

ADHD temel olarak dikkat bozukluğu, hiperaktivite ve dürtü kontrolünde eksiklik ile tanımlanan bir psikiyatrik bozukluktur(Aynı Otizm Spektrum Bozukluğu gibi bu durumu da bir bozukluk olarak değil bir bilişsel tarz olarak düşünenler da mevcut). ADHD sahibi kişilerin sosyal yaşantılarında da eksiklik olabilir. Bozukluğa neyin sebep olduğu tam olarak belli olmasa da genetik ve nörogelişimsel faktörlerin(hamilelikte teratojenlere maruz kalma gibi) etkisine bağlı olarak özellikle prefrontal korteks ve limbik sistemdeki norepinefrin salınımındaki bozuklukların esas faktör olduğu düşünülüyor. Genetik geçiş oranı %80 civarındadır bu yüzden yetiştirme biçimiyle alakası olmasa da bazı çevresel faktörler görülmesini tetikleyebilir.

Çoğu çocuk yapısı gereği hiperaktif olduğundan dolayı teşhis etmek için kişinin hayatında olumsuz bir etkinin de(derslerde başarısızlık ve/veya sosyal iletişimde eksiklik) bulunması gerekir. Bazı kişilerde ADHD çocukluktan sonra etkisini kaybetse de bazı insanlarda hayat boyu sürebilen bir soruna dönüşebilir. Fakat bu sorun hem çocuklar hem yetişkinlerde doğru tedavi yöntemleriyle baskılanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak1. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak2. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Türkçe Kaynak. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
19 yaşında lise öğrencisiyim. Bilimseverim.

Öncelikle merhaba! Sorunuz için teşekkür ederim.

DEHB nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Bu hastalığı anlamamız için, beynimizin işleyişini anlamamız gerekiyor ve DEHB tanısını günümüzde teşhis etmek hala güç. Şöyle ki; herhangi bir fiziksel muayene bulgusu veya laboratuvar testi bulunmuyor fakat her şeye rağmen öncelikle psikolog tarafından bunun teşhisi konmaya çalışılıyor. Çocuk üzerinden konuşmamız gerekirse öncelikle en önemli aşama aile ve çocuğun bilgilendirilmesidir. Bu konu hakkında yanlış bilgiler ve önyargılar düzeltilmelidir. Bu bozukluktaki davranış problemlerinin başlıca sebebi, beynin yapısıdır. Bu sorun, ailenin yaptığı ebeveynlik şeklinin bir sonucu değildir ancak ailenin bu hastalığı, belirtileri yanlış yorumlaması ve hatalı bir takım davranışlar sergilemesi bu belirtileri arttırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Psikososyal müdahale yöntemi; davranış değişimi, anne- baba eğitimi, aile terapisi, sosyal beceri eğitimi, akademik beceri eğitimi, bireysel psikoterapi gibi şeyleri kapsar. Birçok psikososyal müdahale yönteminin olması ile birlikte bunlar DEHB'nin çekirdek semptomları üzerinde etkili olduğu anlamına gelmez. Tek etkili tedavi, ilaç tedavileridir. Stimülan grubu ilaçlar, tüm dünyada en sık kullanılan ilk seçenektir. Kısa vadede etkili oldukları birçok çalışmayla gösterilmenin yanı sıra uzun vadede de etkili olduğu bulunmuştur.

Ergenliğe kadar tedavi olmamış çocuklarda ise; davranım, duygudurum ve anksiyete bozuklukları, aile çatışmaları, akademik işlevlerde bozukluk çok daha sık görülür. Tüm bu veriler; yeterli tedavi almamış çocukların ergenlikte madde bağımlılığı riskini arttırdığını gösteriyor, tedavi için kullanılan ilaçların bağımlılık riskinden cok daha fazla.

Tüm Reklamları Kapat

Size atacağım linklerin birinde de DSM-IV şeklinde bir tanım geçmekte, onu da izninizle kısaca açıklayayım. Bu tanım; ruhsal bozuklukların bir sınıflandırmasını sağlıyor fakat ona rağmen hiçbir tanının ruhsal bozukluk kavramı için kesin sınırlarla yeterince belirtmediğini de kabul edilmemiz şeklinde. Dilerseniz, ekleyeceğim linkten daha detaylı bakabilirsiniz.

Konumuza geri dönecek olarsak eğer; DSM-IV´e göre DEHB´nun üç alt tipi vardır. Bunlar; dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tip, hiperaktivite- impulsivitenin ön planda olduğu tip ve son olarak kombine tip.

Klinik belirtiler ise hayatımızın neredeyse tümünü etkileyen, ciddi sonuçlara sebep olabilecek faktörler içerir.

Verilen görevlerin bir kısmını veya yarısını unutup geri gelebilirler. Başladıkları işleri tamamlamak konusunda sıkıntı çekerler, dışarıdan gelen her türlü uyaranlarla dikkatleri kolayca dağılabilir. Sık sık küçük kazalar atlattıkları için sakar diye nitelendirilebilmesinin yanında eşyalarını, ödevlerini unuttukları veya kaybettikleri için unutkan olarak da adlandırabilirler. Okul, eğitim anlamında kendilerinden beklenenden daha düşük performans gösterebilirler. Dikkatini verme konusunda sıkıntı yaşadıkları için derslere yeterince konsantre olamazlar ve kaliteli bir verim alamazlar. Sabırsız insanlardır bu yüzden düşünmeden davranabilir, kurallara uymakta zorluk çekebilirler.

Yürütücü işlevler kavramı, bu belirtileri açıklamak noktasında bize yardımcı da olabilir. Bu kavram frontal lob hasarı olan hastalarla yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkmıştır. Yürütücü işlem; başlama, devam ettirme, baskılara, öncelik belirleme, organize etme, strateji kullanma gibi beceriler içeren bir kavramdır. İşlev kaybının en yoğun görüldüğü dönem ise, ergenlik dönemidir.

Bu belirtiler kişinin; sosyal ilişkilerini, akademik başarısını, günlük yaşantısını olumsuz etkilediği gibi gelecekte davranım bozukluğu, depresyon tarzı başka psikiyatrik hastalıkların oluşmasına katkıda bulunur. Üstelik ilerleyen yaşla birlikte belirtilerde değişiklik gözlemlenebilir ve hastalık ömür boyu sürebilir.

203 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Öner, Ö. Öner, A. Aysev, et al. (Pdf versiyonlu kitap, 2021). Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktive Bozukluğu. Not: https://www.ttb.org.tr/sted/sted0303/dikkat.pdf.
  2. D. J. Stein , K. A. Phillips , D. Bolton , K. W. M. Fulford , J. Z. Sadler, K. S. Kendler, et al. (2010). What Is A Mental/Psychiatric Disorder? From Dsm-Iv To Dsm-V. Psychological medicine. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close