Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Merve Akdoğan
Üye 29 Şubat 2024 1 Cevap
3

Değişen müfredat sonrası öğrenciler kendilerini nasıl geliştirebilir?

videoların hepsini tek tek izledim öğretmenlerin hepsi inanılmaz bir şekilde açık liseye geçmenin mantıklı olduğunu eğitim diye bişey kalmadığını söylediler bir öğretmenden duyulabilecek en acı şey.Peki bu ülkede kendini geliştirmek isteyen bir öğrenci neler yapabilir?
330 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Öğretmen 3 Nisan 2024

Öncelikle Selamlar.

Eğitimin birçok tanımı olsa da en bilindik ve kabul edilen tanımı "istendik kültürleme sürecidir." Yani bunun tabiri caizse meali, öğreticinin, öğrenenlere içinde bulunduğu toplum ve zamanın kültürünü ve bilgilerini kasten öğrenene aktararak onu, ilerideki iş hayatına, sosyal ve kültürel yaşama ve topluma entegrasyonunu sağlamaktır.

Dünyada hiçbir zaman gerçek anlamda "iyi" bir eğitim sistemi olmadı, olamazdı, olmayacak. Çünkü bu iş sonuca bakarak olacak bir iş değil. Olması imkansız olmasa da insanlar, toplumlar, hükümetler ve bütçesel olarak oldukça zor.

Tüm Reklamları Kapat

Bizler öğrenci yetiştiriyoruz. İnsan yetiştiriyoruz. Robot yapmıyoruz... İnsanları eğitirken multi faktöriyellik söz konusu. Sadece en başta zeka türü farklılığı yüzünden öğrencileri toplu şekilde eğitmek en başta zorlu bir hale geliyor. Üstüne buna bilgi seviyeleri ve hazırbulunuşluk da eklendiğinde oldukça kısmı gruplandırma söz konusu oluyor. Tüm bunlardan sıyrıldığımızda çevre ve aile faktörü var. Okul, öğretmen ve arkadaş faktörü var. Bir konuyu anlamlandırabilmek için çoklu bilimsel bakma durumu ve gerekliliği var. Tüm bunlardan bağımsız olarak öğrenci ve öğreticiye sınır çizmen gerektiği için müfredat gerçeği var.

Zaten müfredat belirlendiği anda öğrencilerin katili oluyoruz. Çünkü sınırları belirleyen merkez bu işi masadan yapıyor. Bu da bazen yetersiz bazen kasıtlı bazen ön görülemez durumlardan kaynaklı öğrenci ve öğreticiye pranga vuruyor. Eğer müfredatı detaylandırırsanız öğrencinin neyi nasıl öğreneceğini masadan oturarak belirliyorsunuz. İyi de herkes bilir. Evdeki hesap hiçbir zaman çarşıya uymaz.

Müfredat istediği kadar iyi düşünülsün. Öğreticiye de öğrenene de prangadır. Bu sınırlılık öğrenmek isteyeni sınırlandırırken veya hızlı öğreneni yavaşlatırken, yavaş öğreneni de hızlandırmaya çalıştığı için öğrenmesini güçlendiriyor. Tabirimi caiz görün. Koşan atı durduruyorsun, otlayan atı koşturmaya çalışıyorsun. İyi de eğitim sistemi bir at yarışı değil ki. Müfredatı belirlemediğinde ise öğrencilerin genel anlamda sınayamıyorsun. Üstüne öğrenme eksikliklerini merkezden öğrenemiyorsun. Sınama işini öğretmene bıraksan da kimisi çok çok zor sorarak kimisi de çok çok kolay sorarak bu ortak sınamaya bir darbe vuruyor.

Öğretmenlerinizi anlıyorum. Ama hak vermiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Öğretmenleriniz size açık liseye geçmenizi söyleyerek kısaca " Git evinde merkezi (yks, msü, kpss, ales vb) sınavlara çalış okulla zaman kaybetme ki iyi bir üniversiteye gidesin." diyor dolaylı olarak. İyi de hayat, o sınavlardaki soruları doğru yapmak ve optik denen zımbırtıyı doğru doldurmaktan ibaret olabilir mi sizce ? Bunu kabul ediyor, doğru biliyorsanız en baştan belirteyim. Eğitim sistemi hangi ülkede olursa olsun. Size yarar sağlamaz. En fazla toplumsal statüsü geçerli bir meslek belki de çok para kazanmanızı sağlayacak bir iş elde etmenizi sağlar. Hayatın bu kadar olduğuna inanıyorsanız, artık bu metni okumanın sizin için bir faydası yok. Kapatabilirsiniz.

Çünkü ben eğitim hayatım boyunca tabiri caize yaka silkilen, lanet edilen, sınav dahi yapılmak istenmeyen; hayta, tembel ve başarısız biriydi. Hatta hala da öyleyim.

Bende hiperaktivite bozukluğu kesin var ve otizm şüphesi var. Ben bunu öğrendiğimde 24 yaşında bir öğretmendim. Benim öğrenim hayatım boyunca disiplin soruşturmaları, dayak, hakaret, aşağılama gibi insan hakları ihlali olan onlarca müdahale aldım. Bunu yeni kabul etmeye başladım, beni eğitim süreci öldürdü. Hayallerimi öldürdü bir kere. Farklı düşünmemi engelledi. Yaratıcılığımı söndürdü.

Şuanda parmakla gösterilen ve övülen bir öğretmenim ve açıkçası bu durum umrumda değil. Çünkü bu bana göre başarı değil. Bana göre başarı, çevre ve öğrenci faktöründen bağımsız olarak öğrencilere kendimi sevdirebiliyor, onları sorumlu oldukları ve öğrenmeleri gereken konuları ve geleceklerine ben rahatlıkla hazırlıyabiliyorum. Çünkü benim işim bu.

En lanet edilen, bir halt olmayacağı söylenen öğrencileri o Allahın cezası sınavlarda hayal bile edilemeyecek sıralamalara soktuğumda öğrenciden hatta kendinden ümidi dahi olmayan insanların surat ifadeleri çok fazla gördüm ben. İnanın çok güzel bir zevk.

Ben öğretmen olduğumdan beri sürekli öğrenmem gerektiğini öğrendim. Öğrenciler bilmediğim soru sorduğunda gurur duymayı öğrendim sırf onlar için o konuyu öğrenip gelmeyi öğrendim. Hayata çoklu bakmayı öğrendim.

Açıkça söyleyim. Okulda da okudum, bireysel olarak da hazırlandım sınavlara. Ancak bireysel olarak hazırlanmanım birçok dezavantajı var. Sosyalleşemediğiniz için zihniniz duruyor bir süre sonra bir kere. Bunu aşamıyorsunuz... Sosyalleşerek kafanızı dağıtmadığınız için öğrenmede verim %30 bile olmuyor. Bu da bence değmez bir şey. Okulunuza gidin. Ama okulunuzla birlikte gitmeyin. Onlardan çok daha hızlı öğrenşn. Sınavları kafanıza takmayın. Ne öğrendiğinizi sorgulayın. Nasıl öğrenebileceğinizi deneyin. İsmim cismim belli. Yardıma muhtaç hissederseniz bana sosyal medyadan ulaşın elimden geleni yaparım. Hayalleriniz, bilginiz kadardır ve inanın okullar ve sınavlar kaale alınmayacak kadar küçük bir detaydır.

Öğrencinin eski adı Talebedir. Talep edenden gelir. Öğrenci talep etmezse sistem hiçbir şey yapamaz. Öğrenci talep ederse sistem ona dayanamaz ve yıkılır. Bizim istediğimiz de bu. Renkliliklerini, hayallerini ve yaratıcılıklarını kaybetmemiş öğrenciler. Sizin başarınız hayallerinizdir. O sınav zımbırtıları değil... Ben öğrencilerimden bilgimi saklamadım saklamam. Hepsine, benden daha iyi olsunlar ben kendimi geliştiririm diyerek yaklaştım. Kendime hep güvendim ve toplumsal statülere hiç önem vermedim...

Eğitim çocuğa ay'ı göstererek bak bu aydır demektir. Ama öğretmenlik orada ne görüyorsun diye sormaktır. Bizler sadece sizin nereye bakacağınızı gösterebiliriz.

İsimim cismim belli. Sorun yaşarsanız burdan veya sosyal medyadan bana ulaşın. Herşey sorgulamak ve öğrenmekle başlar. Başarı denilen şey kovalanmaz. Manasız bir yarış.

Tüm Reklamları Kapat

Sevgilerle

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close