Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Darwin ve Lamarck'ın görüşlerinde bazı hatalar var mıydı?

Günümüzde Darwin ve Lamarck'ın evrim hakkındaki görüşlerinden yanlışlananlar var mı yoksa tamamen o günkü bilgilerin doğruluğu geçerli mi? Detaylandırarak cevaplarsanız sevinirim.
493 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.J.B.Lamarck için diyebiliriz ki; biyoloji alanına doğrudan,en faydalı,en bilimsel yaklaşımı şu sözü olmuştur: "Doğanın her şeyi yavaş yavaş ve başarılı bir biçimde yaptığını daha fazla inkar etmek anlamsızdır." Lamarck bu sözü 1809'da söylerken o zamana karaki süreçte bu konuda görüş bildiren biyoloğun bulunmaması ile,bu alanda yeni bir kapının aralanması takdire şayandır.Ancak Lamarck'ın, savlarını kanıtlamak için giriştiği yolda izlediği metodoloji ve görüşleri, bugün yanlışlanmıştır."En güçlü olan hayatta kalır" düşüncesi gibi.Ayrıca Lamarck ortaya attığı ilkel evrim fikirlerinin mekanizmasını açıklamakta Newton gibi Tanrıya başvurarak,bilimsel düşüncede ilerlemesine ket vurmakta geri de kalmamıştır.Lamarck, Tanrı'nın her türe çevresel değişikliklere uymasını sağlayan morfolojik,fizyolojik ve davranışta küçük başkalaşımlar oluşturan mükemmelliğe doğru bir eğilim verdiğini ve bu değişikliklerin yavrulara kalıtım yolu ile aktarılabildiğini düşünmesiyle,bilimsel metodolojiden uzaklaştığını gösteren deliller olarak karşımıza çıkar.Basitçe Lamarck’ın görüşleri,Tanrı'nın doğayı ve doğa kanunlarını yaratıp sonraki yaşamı kendi haline bırakması şeklindeki Batı öğretsinin bir uzantısından başka bir şey değildi.Ancak,balinalardaki körelmiş bacak izleri ve domuzlardaki sarkık parmakların mükemmellikle ne ilgisi olduğu anlaşılamamıştı.

Öte yandan 1809'da Lamarck evrim görüşlerini ortaya atarken Darwin henüz yeni doğmuştu.Bu önemli bir ayrıntıdır.Darwinin bilimsel düşüncede izlediği yol ise tamamen bilimselliğe yakınsaktır.Darwin o zamanlarda yaşamasına rağmen sosyal network'u çok geniş,gözlem yeteneği muazzam,temel biyolojiye hakim yaklaşımıyla;doğal seçilim fikrini Beagle ile yaptığı yolculuktan 2 yıl sonra geliştirmesine rağmen 20 yıllık bir süre zarfında araştırma yapma sabrıyla, örnek bir bilim insanı olma yolunda önemli bir ilerleme katetmiştir.Belirtmek gerekir ki Darwin 1838 yılında doğal seçilim fikrini şartlara göre kavradığından 20 yıl sonra yayınlamaya kara verdiği sırada, takribi 1858'de, A.R.Wallace de aynı kuramı geliştirmişti.Bu bilim dünyasında eşi benzerine ender rastlanır bir durumdu.Birbirinden habersiz iki bilim insanı aynı kuramı geliştirmişlerdi.Ancak tabii ki Darwin bu anlamda daha üstün yeteneklere sahip olduğu için (gözlem yapmak ve sosyal netwok bakımından) kuramı daha gelişkin ve bir kitap dolduracak kadar yüksek bir kalibredeydi.Buna karşın Wallace'in kuramı daha çok makale düzeyindeydi.Takvimler 1860'ı gösterdiğinde artık iki bilim insanı da birbirinden haberdardı ve ikisi de etik normlar çerçevesinde çalışmalarını yayımlamadılar.Bu çalışmayı yayınlamak için bir papazın-kadı da olabilir emin değilim- "Darwin'in kuramı daha dişe dokunur ve önce yazıldığı için çalışmayı C.Darwin’in yayımlaması uygundur" demesi beklenmişti.

Tüm Reklamları Kapat

Darwinin geliştirdiği mekanizmalar ve ortaya attığı fikirlerin yanlışlandığına dair herhangi bir şey okumadım.Ancak tabii ki Darwinin ortaya attığı haliyle doğal seçilim bugünkü ilkelliğini korumuyor.Bugün doğal seçilime daha sofistike bir biçimde ileri teknolojiyle bakabiliyoruz.Diğer bir deyişle Darwin temelleri attı ve geliştirdi; bizler de geliştirmeye devam ediyoruz.

101 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close