Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Daniel Denett Richard Dawkins'i nasıl etkilemiştir?

Genişlemiş Fenotip kitabının kendisi büyük bir yazar (R. Dawkins) tarafından yazılmasına rağmen D. Denett tarafından sonsöz yazılmasına dikkat çekilmiştir. Aynı zamanda, Vikipedi'de araştırdığımda "Etkiledikleri" kısmında R. Dawkins'in ismini gördüm. D. Denett tam olarak kimdi ve bunu nasıl yaptı?
985 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Sait Baytok
Konuyla alakalı araştırma yaptım

Daniel Dennett ve Richard Dawkins, hem evrimsel biyoloji hem de ateizm konularında yakın bir işbirliği ve dostluk içinde olan iki ünlü filozoftur. Daniel Dennett, Richard Dawkins'in 1976 yılında yayımladığı Bencil Gen adlı kitabından büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu kitapta, Dawkins, evrimin gen merkezli bir bakış açısıyla anlaşılması gerektiğini ve kültürel fenomenlerin de genler gibi yayılan ve değişen birimler olan memler olarak tanımlanabileceğini savunmuştur.

Daniel Dennett, bu fikirleri kendi çalışmalarında da geliştirmiş ve evrimin doğal bir süreç olduğunu, zihnin de evrimin bir ürünü olduğunu ileri sürmüştür. Daniel Dennett, 1995 yılında yayımladığı Darwin'in Tehlikeli Fikri adlı kitabında, Dawkins'in bencil gen kavramını daha da genişleterek, evrimin algoritmik bir süreç olduğunu ve doğal seçilimin her türlü tasarım problemini çözebilecek bir evrensel asit olduğunu iddia etmiştir.

Daniel Dennett ve Richard Dawkins, ayrıca ateizm konusunda da ortak görüşlere sahiptir. İkisi de tanrının varlığına karşı çıkan ve dinin zararlı olduğunu düşünen filozoflardır. İkisi de Yeni Ateistler olarak bilinen bir hareketin öncülerindendir. Yeni Ateistler, dinin eleştirilmesi gerektiğini ve bilim ve akıl yoluyla aşılması gerektiğini savunurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Daniel Dennett ve Richard Dawkins, ateizm konusunda birlikte pek çok konferans, panel ve tartışmaya katılmışlardır. Örneğin, 2012 yılında Oxford'da düzenlenen "Daniel Dennett ve Richard Dawkins ile Bir Akşam" adlı etkinlikte, ikisi de ölüm, anlam ve yaşam hakkındaki görüşlerini paylaşmışlardır.

Kaynaklar

  1. C. Cadwalladr. Daniel Dennett: ‘I Begrudge Every Hour I Have To Spend Worrying About Politics’. (12 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
  2. An evening with Daniel Dennet & Richard Dawking. Youtube. Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Daniel Dennett - Vikipedi. (14 Aralık 2006). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Yaşam Kuru
öğrenciyim

Evrim ve Din Konularındaki İşbirliği: Daniel Dennett ve Richard Dawkins, özellikle dini inançların kökeni ve doğası üzerine olan çalışmalarında birlikte çalışmışlardır. Dennett, "Din Üzerine Düşünmek" (Thinking About Religion) adlı kitabında, dini inançların evrimsel açıdan nasıl açıklanabileceğini tartışmıştır. Bu çalışmalar, Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" (The God Delusion) kitabıyla öne çıkan görüşlerini desteklemiş ve genel olarak evrimsel biyoloji ve din arasındaki ilişkileri incelemeye odaklanmıştır.

Düşünce Özgürlüğü ve Eleştirel Düşünce Savunuculuğu: Hem Dennett hem de Dawkins, düşünce özgürlüğünün ve eleştirel düşüncenin savunucularıdır. Bu bağlamda, Dennett, "Düşünce ve Gerçeklik" (Freedom Evolves) kitabında insanların özgür iradesini nasıl anlamamız gerektiği konusunda yazmış ve bu bağlamda Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" kitabını desteklemiştir. Her ikisi de bilimsel düşünce ve eleştirel sorgulamanın önemini vurgulamışlardır.

Bilim Eğitimi ve Bilim Tanıtımı: Hem Dennett hem de Dawkins, bilimsel eğitimin ve bilimin topluma tanıtılmasının önemini vurgulamışlardır. Dawkins, popüler bilim kitapları yazarak ve televizyon programlarına katılarak bilimin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmuştur. Dennett ise bilimsel düşünceyi ve felsefi konuları anlaşılır bir şekilde açıklamış ve yaygınlaştırmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Dennett ve Dawkins, evrim teorisi, dini inançlar, düşünce özgürlüğü ve bilimsel düşünce gibi konularda benzer görüşlere sahiptirler ve birlikte çalışarak bu konularda etkili bir şekilde iletişim kurmuşlardır. Her ikisi de bilim ve felsefe alanlarındaki katkılarıyla önemli düşünürler olarak kabul edilirler.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close