Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dalgaları nasıl bilgiye çevirebiliyoruz?

Mesela radyo dalgaları nasıl sese dönüşüyor?
327 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Arda Karaca
Rasyonalizm Savunucusu

Dalga, enine ve boyuna dalga olmak üzere iki türdür. Elektro manyetik dalgalar enine oluşan dalga türleridir. Elektromanyetik sınıflandırmasında en küçük frekansa sahip olan dalgalardır. Bu da gösterir ki radyo dalgaları en büyük dalga boyuna sahiptir. Radyo dalgaları elektromıknatıssal dalgalar olarak bilinir.

Radyo dalgalarının çalışma prensibi şu şekildedir:Bir radyo nasıl çalışır?

Elektromanyetik spektrumdaki en uzun dalgalar - radyo dalgaları - bilgiyi bir istasyondan bir alıcıya taşır. Ancak radyo dalgaları tek başlarına bilgi taşımazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Değiştirilmeleri veya modüle edilmeleri gerekir.

Bir sinyal - enine bir ses dalgası - taşıyıcı dalganın üzerine bindirerek onu değişmeye zorlar. Radyo istasyonlarının taşıyıcı dalgalarını modüle etmesinin iki yolu vardır: genlik modülasyonu veya AM ve frekans modülasyonu, FM. AM radyo, sabit bir frekansı koruyan bir taşıyıcı dalga yayınlarken, üst üste binen ses dalgası genliğini modüle eder. Ve FM radyo sabit bir genliği korurken, frekans kaplanmış sinyale göre değişir. AM ve FM radyo, ses dalgalarını (bir tür analog sinyal) alıcınıza taşır.

Modern dijital radyo, bilgileri sayılar biçiminde kodlanmış dijital bir sinyal olarak taşır. Ses dalgası sinyalleri ve dijital sinyaller taşıyan milyonlarca radyo dalgası, her saniye alıcınıza ulaşır.

Alıcının tuneri belirli bir sinyali seçer.

Tüm Reklamları Kapat

Amplifikatörü bu sinyali güçlendirir. Bir demodülatör, sinyali taşıyıcı dalgadan ayırır.

Ve sonra bir hoparlör, sinyali duyduğunuz ses dalgalarına dönüştürür.

Amplifikatör:Küçük elektrik sinyallerini kuvvetlendiren devreler.

Demodülatör:Gelen taşıyıcı sinyaller içinden istenen sinyal aralığının çekilmesi işlemini yapan alet

[1][2]

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. How Radio Works Using Radio Waves. Alındığı Tarih: 15 Ekim 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Longline Network |. Radyo Dalgaları Ve Özellikleri | Longline Network. (6 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2022. Alındığı Yer: Longline Network | | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close