Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
18

Daha az gelişmiş canlılarda inanç gözlemleri hakkında bilginiz var mı? Varsa nelerdir?

"Evrimciler Arasında Ateizm Neden Daha Yaygın?" Başlıklı videonun 1.15 dakikasında Çağrı Bey'in "Daha ilkel kuzenlerimizde bu davranışların (din ve inanç davranışları bahsediliyor) daha ilkel biçimde de olsa kendinizde görebilirsiniz." Cümlesi kafama takıldı. Yardım ederseniz sevinirim.
1,156 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Özden
Ahmet Özden
11K UP
Öğrenmeye meraklı genç bir sapiens

Bu konuyu anlayabilmek için öncelikle inancın ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlamamız gerekiyor. Biz insanlar belli bi' zeka seviyesine ulaştığımızda etrafımızda ki olayları anlamağa ve anlamlandırmağa karşı yoğun bir ilgi duymaya başladık. Algıladığımız nesneler ve olaylar arasında sebep-sonuç ilişkileri kurmaya ve kendi ilkel hayal güçlerimizde onlara mistik anlamlar yüklemeye başladık. Çevremizde görüp açıklamakta zorlandığımız ve bizi feci halde korkutan olaylara karşılık akli sağlığımızı korumaya yönelik yalan söylemeyi öğrendik. Yalan söylemek kolaydır, sorumluluktan kaçırır. Bizleri doğru olmasa dahi güvende tutar. Yıldırım düşmesi, dapremler, yangınlar, hastalıklar, kıtlıklar ve nihayetinde ölüm. Tüm bunlar açıklaması hiçte kolay olamayan şeyler. Fakat, açıklanması zaruri şeyler. Böyle bir durumda yapılabilecek tek ve en iyi şey yalan söylemek. Tüm bu olup biten arasında ilahi bağlamlar kurup tüm sorumluluğu başkasına yüklemek, ardından ona güvenmek. Ondan yardım dilenmek ve yalnız onun için yaşamak. Temelinde hepsi bizim içinde bulunduğumuz kaotik dünya'yı anlama ve anlamlandırma çabamızdan ibaret. İnancın ne olduğu ve nasıl oluştuğunu anladığımıza göre şimdi soruna dönebiliriz. İnanç insana özgü bir davranış mıdır? Cevabı hayır. Hem teorik hemde pratik olarak. Söyle ki biz insanlar oldukça uzun bir süre içinde yaşadığımız Dünya'da etrafını anlama ve anlamdırma yeteneğine sahip tek canlı olduğumuzu zannettik. Halbuki bu yanlıştı. Hemde çok yanlıştı. Son zamanlarda yapılan gözlemlerde gördük ki yaşayan en yakın akrabalarımız olan şempanzeler etraflarını anlama, öğrenme ve ilişki kurma konusunda çok ciddi başarılar elde ediyorlar ve bu durum pek çok yerde meyvesini veriyor. Bazı şempanze popülasyonlarında korkudan doğan çeşitli ritüellerin ve inanç kavramının olduştuğunu görüyoruz. Şempanze guruplarının ''ruhani liderlere'' sahip olduğunu, yağmur yağdığında garip danslar ederek ''tanrı/tanrıları'' ile iletişime geçmeye çalıştıklarını, ağaçlara taşlar ile mabetler yaptıkları gözlemlenmiştir. Tüm bunlar bizlere herhangi bir hayvanın yeterli bir bilinç seviyesinde ulaşınca tıplı biz insanlarda görüldüğü gibi inançlar oluşturacağını gösteriyor.

190 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close