Bilinç argümanları çeşitli zihinsel özelliklerimizin Tanrı'nın varlığını kanıtladığını veya gerekçelendirdiğini iddia eden Tanrı argümanları biçimidir. Argüman pek çok farklı biçim alabilir. Niteliksel zihin durumları (acı, zevk, görme, duyma halleri gibi genel ismi qualia olan), özgür irade, zihinsel durumların eylemlerimize neden olabilmesi, zihinsel durumların kendileri dışında şeyler hakkında olabilmeleri yani yönelimselliğe sahip olmaları ve hatta direkt zihin diye bir şeyin var olması gibi pek çok şey bilinç argümanlarına konu olabilir.
C.S. Lewis'in savunduğu bilinç argümanı türü Akıldan Argüman (Argument from Reason) olarak adlandırılıyor. Bu argümanın ana iddiası materyalizmin, yani var olan her şeyin maddi olduğu görüşünün, akli süreçleri açıklayamadığı. Tek tek atomlar akla sahip, "akli" varlıklar değiller. Ancak eğer materyalizm ya da natüralizm doğruysa bizlerin bütün akıl yürütmeleri, inançları ve seçimleri akli olmayan varlıkların etkileşimleriyle en azından prensipte tamamen açıklanabilir olmalı. Dolayısıyla bizlerin akıl yürütmeleri, inançları ve seçimleri gibi şeylerin nedenleri en temelde akli olmayan şeyler oluyor. Ancak akli olmayan şeylerin sonucu olan inançlara ve akıl yürütmelere neden güvenelim? İnançlarımız ve akıl yürütmelerimiz akli olmayan süreçlerin sonucu oldukları için bizleri materyalizmin ya da natüralizmin doğruluğuna götüren akıl yürütmelerimize de güvenmememiz gerekiyor. Dolayısıyla natüralizm tüm akıl yürütmelerin akli olmayan nedenlere dayandığını iddia ederek kendi kendisini çürütüyor.
Burada akılda tutulması gereken nokta Lewis'in argümanının bir tür metafiziksel imkansızlık argümanı olduğu. Argümanın iddiası materyalizmin ya da natüralizmin doğru olması durumunda akıl yürütmenin imkansız olduğu yönünde: tamamen maddi/doğal sistemlerin düşünebilmeleri ve akıl yürütebilmeleri imkansız. Swinburne'ün argümanıysa bu tür, maddi sistemlerin düşünemeyeceği benzeri, bir metafiziksel imkansızlık iddiasına sahip değil ve özel olarak akıl yürütmenin imkansızlığından ya da materyalist/doğalcı görüşün kendi kendisini çürütüyor oluşundan bahsetmez. Swinburne'ün savunduğu bilinç argümanı direkt bilincin varlığından yola çıkan olasılıksal bir argüman. Savunduğu şey bilincin varlığın olasılığının Tanrı'nın var olması durumunda Tanrı'nın yokluğu durumuna kıyasla daha beklendik olduğu ve dolayısıyla bilincin Tanrı'nın varlığı hipotezini doğruladığı. Maddi sistemlerin düşünemeyeceği türü metafiziksel bir iddiası yok.
Not: Lewis'in savunduğu Akıldan Argüman'ın en güncel ve detaylandırılmış versiyonunu Victor Reppert "C.S. Lewis' Dangerous Idea" kitabında savunmakta. Lewis profesyonel bir felsefeci sayılmaz. O yüzden argümanı sunuş biçiminde profesyonel felsefecilere nazaran daha az dikkatli olabiliyor. Daha detaylı bilgi için Reppert'ın kitabına başvurmak Lewis'i okumaktan daha faydalı olacaktır.