Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsimsiz Adam
İsimsiz Adam
23K UP
Üye 6 Haziran 2019
6

C.S. Lewis'in Bilinç Argümanı tam olarak neyi ileri sürüyor? Swinburne'den farkı ne?

Bilinç argümanlarına hakim değilim. Argümanı biraz özetleyebilir misiniz? Swinburne'un bilinç argümanından farkı nedir?
1,125 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü 6 Haziran 2019

    Bilinç argümanları çeşitli zihinsel özelliklerimizin Tanrı'nın varlığını kanıtladığını veya gerekçelendirdiğini iddia eden Tanrı argümanları biçimidir. Argüman pek çok farklı biçim alabilir. Niteliksel zihin durumları (acı, zevk, görme, duyma halleri gibi genel ismi qualia olan), özgür irade, zihinsel durumların eylemlerimize neden olabilmesi, zihinsel durumların kendileri dışında şeyler hakkında olabilmeleri yani yönelimselliğe sahip olmaları ve hatta direkt zihin diye bir şeyin var olması gibi pek çok şey bilinç argümanlarına konu olabilir.

C.S. Lewis'in savunduğu bilinç argümanı türü Akıldan Argüman (Argument from Reason) olarak adlandırılıyor. Bu argümanın ana iddiası materyalizmin, yani var olan her şeyin maddi olduğu görüşünün, akli süreçleri açıklayamadığı. Tek tek atomlar akla sahip, "akli" varlıklar değiller. Ancak eğer materyalizm ya da natüralizm doğruysa bizlerin bütün akıl yürütmeleri, inançları ve seçimleri akli olmayan varlıkların etkileşimleriyle en azından prensipte tamamen açıklanabilir olmalı. Dolayısıyla bizlerin akıl yürütmeleri, inançları ve seçimleri gibi şeylerin nedenleri en temelde akli olmayan şeyler oluyor. Ancak akli olmayan şeylerin sonucu olan inançlara ve akıl yürütmelere neden güvenelim? İnançlarımız ve akıl yürütmelerimiz akli olmayan süreçlerin sonucu oldukları için bizleri materyalizmin ya da natüralizmin doğruluğuna götüren akıl yürütmelerimize de güvenmememiz gerekiyor. Dolayısıyla natüralizm tüm akıl yürütmelerin akli olmayan nedenlere dayandığını iddia ederek kendi kendisini çürütüyor. 

Burada akılda tutulması gereken nokta Lewis'in argümanının bir tür metafiziksel imkansızlık argümanı olduğu. Argümanın iddiası materyalizmin ya da natüralizmin doğru olması durumunda akıl yürütmenin imkansız olduğu yönünde: tamamen maddi/doğal sistemlerin düşünebilmeleri ve akıl yürütebilmeleri imkansız. Swinburne'ün argümanıysa bu tür, maddi sistemlerin düşünemeyeceği benzeri, bir metafiziksel imkansızlık iddiasına sahip değil ve özel olarak akıl yürütmenin imkansızlığından ya da materyalist/doğalcı görüşün kendi kendisini çürütüyor oluşundan bahsetmez. Swinburne'ün savunduğu bilinç argümanı direkt bilincin varlığından yola çıkan olasılıksal bir argüman. Savunduğu şey bilincin varlığın olasılığının Tanrı'nın var olması durumunda Tanrı'nın yokluğu durumuna kıyasla daha beklendik olduğu ve dolayısıyla bilincin Tanrı'nın varlığı hipotezini doğruladığı.  Maddi sistemlerin düşünemeyeceği türü metafiziksel bir iddiası yok.

Tüm Reklamları Kapat

Not: Lewis'in savunduğu Akıldan Argüman'ın en güncel ve detaylandırılmış versiyonunu Victor Reppert "C.S. Lewis' Dangerous Idea" kitabında savunmakta. Lewis profesyonel bir felsefeci sayılmaz. O yüzden argümanı sunuş biçiminde profesyonel felsefecilere nazaran daha az dikkatli olabiliyor. Daha detaylı bilgi için Reppert'ın kitabına başvurmak Lewis'i okumaktan daha faydalı olacaktır.

371 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close