Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Crookes tüpü deneyinde kattottan gelen elektronlar nasıl anotu aşıp fluoresan yüzeye geliyor?

Sadece katottan anota elektronların geçtiği modeli kavradım ancak bu işe flouresan yüzey eklenip elektronların anotta durmadan flouresan yüzeye kadar ulaşmasını bir türlü mantığıma oturtamadım bana bu kısmı lise öğrencisinin anlayabileceği şekilde anlatabilirmisiniz?
241 görüntülenme
Crookes tüpü deneyinde kattottan gelen elektronlar nasıl anotu aşıp fluoresan yüzeye geliyor?
Crookes tüpü deneyinde kattottan gelen elektronlar nasıl anotu aşıp fluoresan yüzeye geliyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mevlüt Can Ay
YKS Öğrencisi

Crookes tüpünde tüpteki katot ve anot elektrotları arasına, genellikle bir indüksiyon bobini ("Ruhmkorff bobini") kullanılarak uygulanan yüksek bir DC voltajı ile katodun metal yüzeyindeki atomlardan elektronlar kopar. Havayı boşaltmak suretiyle tüp içindeki basınç düşürüldüğünden, elektronların katottan anota rahatça ilerleyebilecekleri bir ortam elde edilmiş olur. Katot ışınları olarak adlandırılan bu elektronlar yüksek hızlarda anota doğru hareket eder. Anot, katot ışınlarının hedefi olarak işlev görür. Anotun katoda göre pozitif yükü, elektronları kendine çeker ve bu sayede katot ışınlarının anoda ulaşmasını sağlar. Elektronlar, anotun elektrik alanına girdikçe hızlanırlar ve anotun potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürürler. Bu sayede elektronlar anotu aşacak kadar kinetik enerjiye sahip olurlar ve bu kinetik enerjiyle floresan yüzeye kadar ulaşıp yüzeye çarptıklarında, bu yüzeydeki atomları uyarır. Uyarılan atomlar, ışığa dönüşen enerjiyi yayar.

Aklında soru işareti kalmaması için de son olarak şunu da ekleyeyim:

Devrede anot katot arasında yeterli (yüksek) voltaj olmadığı durumda katottan kopan elektronlar yeterli kinetik enerjiye sahip olamaz ve floresan yüzeye ulaşamayabilir ayrıca katottan yeterli miktarda elektron da kopamayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. .. (). ..
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close