Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

covid-19 virüsünün yüksek sıcaklıkta öldüğü doğru mudur?

internette birtakım araştırmalar okudum, fakat evrim ağacı'nda bu konuya yönelik bir yazı göremedim. hatırladığım kadarıyla bir araştırmada 90 santigrat derecede tamamen etkisiz hale geldiği gözlendiği yazıyordu. bu bilgi doğru mudur?
162 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Emir Orhan
Ali Emir Orhan
115K UP
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

COVID-19 virüsü ile kast edilen COVID-19 hastalığa neden olan SARS-CoV-2 virüsüdür. COVID-19 hastalık durumu olan enfeksiyonu tanımlamak için kullanılır, SARS-CoV-2 virüsün adıdır, virüsün yüksek sıcaklıkta ölmesi yerine işlevini yitirmesi veya yok olması tabirlerini kullanmak virüsün yapısı nedeniyle daha doğru olacaktır, yüksek sıcaklıkta proteinlerin denatüre olmasıyla virüsün inakatif olması konusunda birçok protokül ve deney bulunsa da hiçbiri bizim kesin bir rakam söylememize yetmemektedir,

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından bir virüsün işlevini yitirmesi için 60 dk boyunca 60°C dereceye maruz bırakılması önerilmektedir ve bu protokol Ebola gibi virüslerde gerçekten yüksek bir başarı ile işe yaramıştır lakin COVID-19 pandemisinin nedeni olan Sars-CoV-2 virüsü üzerinde uygulan 60 dk boyunca 60°C protokolü Aix-Marseille Üniversitesi Viroloji bölümünden araştırmacıların önderliğinde yapılan çalışmada yüksek viral yüke sahip örneklerde Sars-CoV-1 ve MERS-CoV virüsü üzerinde yapılan çalışmalar ile orantılı olacak şekilde tamamen işe yaramadığı görülmüş ve aktivite devam etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı çalışmada Sars-CoV-2 virüsü 30 dk boyunca 30°C maruz bırakıldı ve yine yüksek viral yüklü örneklerde aktifliğin devam ettiği görüldü lakin enfektivitede net bir düşüşte gözlendi 15 dk boyunca 92°C maruz bırakılan tüm örnekler işlevini yitirdi lakin benzeri çalışmalar Hakem onayı beklediğinden temkinli yaklaşılması gerektiği söyleyen uzmanlar da bulunmak ile birlikte WHO(Dünya Sağlık Örgütü)'nün ve birkaç farklı çalışma sonucunda virüsün 15 dk sonunda 56°C derecede yüksek oranda etkinliğini yitirdiğine dahil çalışmalara yer verildi.

University of Kent viroloji bölümü öğretim üyelerinden bazıları düşük viral yüklü virüsler için 15 dk boyunca 56°C'nin yeterli olduğu lakin kritik pnömani ile seyir eden vakalarda alınan yüksek viral yüklü örneklerde 15 dk(hatta daha fazla) boyunca 92°C yüksek ısıya maruz bırakılması gerektiğine dahil röportaj verdiler,

Tüm Reklamları Kapat

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından desteklenen The University of Hong Kong araştırmacıları önderliğinde yapılan başka bir çalışmada 5 dk sonunda 70°C maruz bırakılan virüsün etkisini yitirdiği raporlandı, lakin bu konuda yine de yapılan birçok çalışma hakem onayına ihtiyaç duyduğundan, virüsün taşıdığı viral yük oranın farklılığı, sıcaklığın virüsün yapısını bozacak kadar bir seviyeye gelmesi için farklı sürelere ihtiyaç duyması gibi konular söz konusu olduğundan kesin bir yargıda bulunmak yanlıştır.

https://evrimagaci.org/soru/covid19039dan-sauna-ya-da-sac-kurutma-makinesi-kullanarak-korunmak-mumkun-olabilir-mi-en-azindan-faydali-olabilir-mi-5019#4171 bu linke tıklayarak benzer soruya verdiğim cevabı görebilirsiniz.

Sars-CoV-2 farklı derecelerde sıcaklığa maruz bırakılması 56°C 15 dk sonrası aktivite yavaş yavaş yitiriliyor 65°C 5 dk sonunda işlev kaybediliyor.
Sars-CoV-2 farklı derecelerde sıcaklığa maruz bırakılması 56°C 15 dk sonrası aktivite yavaş yavaş yitiriliyor 65°C 5 dk sonunda işlev kaybediliyor.
ScienceDirect

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Biorxiv. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. The Lancet. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Dünya Sağlık Örgütü. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Al Arabiya. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Newsweek. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 20 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close