Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Baran Rende
Baran Rende
1,222 UP
Üye
2

Covid-19 için verilen ilaçlar sakıncalı mı?

Korona virüs için verilen ilaçların ağır yan etkileri olduğu ve insanları daha kötü yaptığı yönünde bir sürü iddia var. (doktorlar tarafından) Özellikle sıtma ilacı çok tartışmalı sanırım. Bu konu hakkında bilgilendirebilir misiniz ilaçlar tehlikeli mi? Ya da tehlikeli miydi? (sanırım artık verilmiyor o ilaçlardan)
1,046 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Bu yazıyı Teyit.org sitesinden alıntıladım.

Hususi olarak Covid-19’a karşı geliştirilen bir ilaç olmadığı için, tedavide farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlardan oluşan bir protokol izleniyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın tedavi protokolünde yer alan antiviral (favipiravir) ve antimalaryal (hidroksiklorokin - kinin) karması etrafında oluşan şüphe, tedavide işe yaradığı düşünülen antiviral reddini yaygınlaştırınca ortaya bir halk sağlığı sorunu çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bakanlığın rehberinde yer alan favipiravir RNA virüslerine karşı geliştirilen bir antiviral ve virüsün hücrelerde çoğalmasını engelleyen etkili bir tedavi olarak biliniyor. Antiviraller hastalığın süresini kısaltıp hastalığın komplikasyonlarını azaltabiliyor. Aslında yine bir RNA virüsü olan influenza için (grip virüsü) geliştirilen favipiravir, virüsün kendini kopyalamasının önüne geçmeyi hedefliyor. Daha önce yapılan çalışmalar favipiravirin hafif ve orta dereceli Covid-19 hastalarının, 11 günlük hastanede kalış süresini dört güne indirdiği ortaya koymuştu. Favipiravirin yüksek ateş, öksürük gibi semptomları azalttığı da gözlenmiş.

Türkiye’de koronavirüs tedavisinde Favipiravir etken maddeli birkaç ilaç bulunuyor: Favicovir, Raviran, Convolyn, Loqular, Favira, Favimol. Sağlık Bakanlığı broşürde ilaçların süresinin beş gün olduğunu belirtiyor. İlaç dozları 12 saat arayla alınıyor. Favipiravirden ilk gün sabah ve akşam sekizer tane, devamında ise dört gün boyunca yine sabah ve akşam üçer tane içilmesi gerekiyor. Hamileler ve emziren annelerde kullanılmıyor. Mide, bağırsak ve karaciğer üzerinde hafif yan etkileri olduğu biliniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’de hastaneye yatan ağır Covid-19 hastalarına verilen bir diğer antiviral ise remdesivir. Ebola virüsüne karşı geliştirilen ilacın Covid-19 hastalarında da olumlu sonuç verdiği düşünülüyor. İlacı alan Covid-19 hastalarının hastanede kalma süresinin 15 günden 11 güne düştüğü gözlemlenmiş. Öte yandan ilacın karaciğer yetmezliği gibi ciddi yan etkilere yol açtığı da söyleniyor.

Plaquenil, Korokin, Kinovir, Neuquin gibi hidroksiklorokin etken maddeli ilaçlar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde Covid-19 tedavisinde kullanılıyordu. Bu ilaçlar da beş gün süreyle, günde 12 saat arayla alınıyor. İlaçların sabah ve akşam birer olmak üzere gün sonunda toplu 10 tablet alınması öneriliyor. Bu ilaç kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor. Herhangi bir yan etki durumununda doktora başvurulması gerektiği de belirtiliyor.

Salgının başlarında araştırmacılar, hidroksiklorokin etken maddeli ilaçların koronavirüsün hücrelerde çoğalmasını engellediğini düşünmüşlerdi. Küçük çalışma gruplarıyla yapılan bu çalışmalarla, ilacın antioksidan etkisi olduğu, akciğerde biriktiği ve koronavirüsün kılcal damarlara geçişini engellediğine dair bulgular elde edildi. Antiviral özelliğinden dolayı da koronavirüs tedavisinde kullanılmaya başlandı.

Ancak daha geniş çaplı bilimsel araştırmalar hidroksiklorokinin hastalığı yavaşlattığına ve şiddetini azalttığına dair hiçbir kanıt olmadığını ortaya koydu. Hatta The Lancet’ta yayınlanan bir makale ilacın Covid-19 hastaları için zararlı olduğu sonucuna varmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, ilaç üzerine yapılan çalışmalarda olumsuz sonuçlar kaydedilince ilacın çalışmalarını Mayıs ayında sonlandırmıştı. Ancak The Lancet’ta yayınlanan araştırmanın yöntemine dair bazı eleştiriler de gündeme geldi. Çalışmada durumu ağır olanlarla, ayakta tedavi görenler karşılaştırılmış; bilimsel bir çalışmada aynı aşamadaki hastalar üzerine yapılması gerektiği belirtiliyor. Makalenin yayınlanmasıyla ortaya çıkan tartışmalar sonucu, araştırmanın yazarları makaleyi geri çekme kararı aldı.

Temmuz ayında yayınlanan bir başka çalışma da ilacın Covid-19 hastalarında ölüm oranını azalttığını söylüyordu. Ancak bu araştırmada ilacın iyileşme olasılığı yüksek hastalara verildiği belirtiliyor. Hidroksiklorokin üzerine devam eden başka çalışmalar da var.

Yani hidroksiklorokinin Covid-19 tedavisindeki etkisi üzerinde halen bilimsel bir konsensus bulunmuyor. Olası ciddi yan etkiler nedeniyle de doktor gözetiminde kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce erken dönemdeki Covid-19 hastalarına verilen ilaca dair olumlu sonuçlar kaydedildiğini açıklamıştı.

Sağlık Bakanlığı 7 Mayıs tarihinde güncellediği Covid-19 Erişkin Hasta Tedavisi rehberinden hidroksiklorokini çıkardı. Güncellenen rehberde tedaviler arasında sadece favipiravir yer alıyor.

Favipiravir kullanımı ise halen Japonya, ABD ve Güney Kore gibi ülkelerde tartışılıyor. Ülkeler ilacın etkinliği konusunda yeterli veri olmadığı gerekçesiyle tedavi protokollerine favipiraviri dahil etmiyor.

152 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Auwaerter,A.Casadevall, et al. Is The Coronavirus Treatable?. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: hopkinsmedicine | Arşiv Bağlantısı
  2. Q. Cai ,M. Yang ,D. Liu ,H. Chen ,D. Shu,J. Xia ,X. Liao,Y. Gu ,Q, Cai ,Y. Yang, C. Shen, X. Li ,L. Peng ,D. Huang ,J. Zhang, S. Zhang ,F. Wang, J. Liu, L, Chen, S, Chen ,Z. Wang, Z. Zhang, et al. (2020). Experimental Treatment With Favipiravir For Covid-19: An Open-Label Control Study. sciencedirect. | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Bryner. Flu Drug Used In Japan Shows Promise In Treating Covid-19. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  4. pharmaceutical technology. Chinese Official Says Fujifilm’s Favipiravir Could Treat Covid-19. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: pharmaceutical technology | Arşiv Bağlantısı
  5. Live Science Staff. Treatments For Covid-19: Drugs Being Tested Against The Coronavirus. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  6. Sağlık Bakanlığı. Favipiravir. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: covid19 saglik | Arşiv Bağlantısı
  7. indyturk. Kovid-19 Ilaçları Nasıl Kullanılmalı?. (29 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: indyturk | Arşiv Bağlantısı
  8. aid. Covid-19 Tedavisinde Kullanılan İlaçlara Gelişen İstenmeyen İlaç Reaksiyonları. (1 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: aid | Arşiv Bağlantısı
  9. M. Wang, R. Cao, L. Zhang, X. Yang, J. Liu, M. Xu, Z. Shi, Z. Hu, W. Zhong , G. Xiao, et al. (2021). Remdesivir And Chloroquine Effectively Inhibit The Recently Emerged Novel Coronavirus (2019-Ncov) In Vitro. nature. | Arşiv Bağlantısı
  10. P. G. Auwaerter, A. Casadevall, et al. Is The Coronavirus Treatable?. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2021. Alındığı Yer: hopkinsmedicine | Arşiv Bağlantısı
  11. recoverytrial. No Clinical Benefit From Use Of Hydroxychloroquine In Hospitalised Patients With Covid-19. (5 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Temmuz 2021. Alındığı Yer: recoverytrial | Arşiv Bağlantısı
  12. S. G. P. Funnell, W. E. Dowling, C. Muñoz-Fontela, P.-S. Gsell, D. E. Ingber, G. A. Hamilton, L. Delang, J. Rocha-Pereira, S. Kaptein, K. H. Dallmeier, J. Neyts, K. Rosenke, E. de Wit, H. Feldmann, et al. (2021). Emerging Preclinical Evidence Does Not Support Broad Use Of Hydroxychloroquine In Covid-19 Patients. nature. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close