Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet As
Mehmet As
3,162 UP
Üye
2

Concorde uçakta zıplarsak kuyruğa doğrumu uçarız?

Concorde(2179 km/s ) uçağında veya daha hızlı bir uçakta ilerlerken yukarıya doğru zıplarsak uçağın arka kısmına doğrumu gideriz yoksa sabit mi kalırız? ,uçağın ön kısmi 40-50 derece açıyla yukarıya doğru kalkarsa ne olur ? uçağın ön camları kırık olursa bu sonuç havanın hızı yüzünden değişirmi?
1,754 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Baran Sunar
Bilim meraklısı.

Merhaba,

2179 km/s hızında, sabit bir hızla ilerleyen bir uçağın kabin koridorunda bulunduğunuzu düşünün. Bu düzlem içerisinde hareketsiz olduğunuz için siz de uçakla birlikte 2179 km/s hızla ilerlersiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Isaac Newton'un Hareket Kanunları'nın ilki olan Eylemsizlik Yasası şunu söyler:

"Dengelenmemiş bir kuvvet etki etmediği sürece, duran bir nesne durmaya devam eder ve hareket halindeki bir nesne, sabit bir hız ve yönde harekete devam eder."

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, yukarı doğru ivmelenmek için zıpladığınızı hayal edin. Bu yukarı yöndeki hız, yer çekimi kuvveti tarafından zıt yönde bir kuvvet uygulayarak bu hızı iptal eder ve sizi aşağı doğru çeker; tıpkı Dünya'nın yüzeyindeyken zıpladığınız zaman olduğu gibi.

Ancak, yanlara doğru ivme kazandıracak bir harekette bulunmadınız. Bu sebeple, uçakla beraber 2179 km/s hızla ilerlemeye devam edersiniz, çünkü hareket halindeki bir nesne, dengelenmemiş bir kuvvete maruz kalmadıkça, aynı hız ve aynı yönde hareketine devam eder.

Bunun doğru olmadığını varsayalım ve bir düşünce deneyi yapalım. Havada hareket halindeki uçakta, koltuğunuzda oturuyorsunuz ve oturduğunuz yerde, elinizde bir mermer parçası tutuyorsunuz; bu mermeri bırakacak olsaydınız, sizle beraber sahip olduğu hızı -uçağa ait hız- aniden kaybedecek olmasından dolayı göğsünüzü .22 kalibrelik bir merminin 2 katı hızına eş değer bir kuvvetle parçalayacaktı.

Şimdi bu senaryo hakkında biraz daha düşünelim. Uçağın içinde yukarı zıplamak, mevcut hareket yönünüzden dolayı uçağa ait mevcut hızınızı kaybedeceğiniz anlamına gelir; bu demektir ki sizi uçakla aynı hızda hareket ettiren tek şeyin, ayakkabılarınızın dibindeki halıyla olan sürtünmeden kaynaklandığı anlamına gelir. Elbette hal bu olsaydı eğer, ayakkabılar ayaklarınızdan sökülecek ve bacaklarınızda inanılmaz bir acı, gerginlik hissedecektiniz.

Bu temel prensipler ışığında, uçağın 40-50 derecelik hareketi, koltukta kemer bağlı bir şekildeyken vakit ciddi bir etki yaratmayacak sadece yüksek hızda alışık olmadığınız bir savrulma hissedecektiniz. Tabi kabin içi basınç da önemli bir konu; eğer ki dengeli bir basınç yok ise, belli bir seviye G kuvveti hissedilir.

Bu sefer, ayaktayken yukarı zıplandığı zaman, uçağın bu açılı hareketi yaptığını düşünelim; bu durumda, uçağın yukarı doğru açılı hareketi gerçekleştirmesi kısa da olsa belli bir zaman alacağı o esnalarda, uçak içerisindeki zıplama-askıda kalma süreleri de kısa bir zaman aralığı olduğu için yine pek bir fark hissedilmeden, nasıl uçak düz bir hatta gittiği haliyle zıplandığındaki zemine ulaşma biçimi neyse, bu açılı hareket, çok hafif fakat ufak bir keskinlik hissi ile sonuçlanacaktır.

Tabi şu ana kadar ani ivmelenmeleri es geçerek cevaplıyoruz, sanki bütün motorlar sağlam ve ya uçağa başka büyük bir nesne çarparak, uçağın hız ve yönünde sapmalar meydana gelmemiş gibi. Aksi halde, bu fiziksel kuvvetler doğrultusunda olaylar gelişirdi.

Uçağın ön camları kokpitte bulunduğundan dolayı, kabin kapısı bir şekilde açılmadığı sürece ciddi bir etkisi olmaz bu duruma. Yolcu kabinindeki camlarda bir kırılma olsaydı eğer, rüzgar kuvvetinin oluşturduğu basınç ve kabin içi basınçtaki değişme yukarıda bahsettiğim ani ivme farklılığı oluşturacaktı; sağ, sol ve diğer yönlerden oluşan kuvvet değerleri duruma göre belli etkiler yaratacaktı. Uçağın yapımı esnasında oluşan bir hata sebebiyle, camların kırılması devamında gelişen zincirleme reaksiyon sonucu oluşacak hasarlar ciddi kuvvet değerlerini beraberinde getirerek savrulmaları arttıracaktı.

813 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Quora. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Reddit. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Khan Academy. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close