Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İsimsiz Adam
İsimsiz Adam
3,398 UP
Üye
2

Çoklu Evrenler Lehine ve Aleyhine Argümanlar Nelerdir?

Başlıkta belirttiğim gibi çok evrenler lehine ve aleyhine olan en güçlü argümanlardan bahsedebilir misiniz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı, Kozmik Anafor ve Fizikist konuk yazarı.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki "Çoklu Evrenler" varsayımını ispatlayacak herhangi bir gözlem veya deney yoktur ama sanılmasın ki biri kafasından uyduruyor ve diğer insanlar da ona destek veriyor, aynı "düz dünyacılar" gibi. 

Birincisi elimizde matematik var. Evreni anlamaya çalışmamızın en iyi yollarından biri. Birçok matematiksel modelde karşımıza çoklu evrenler çıkıyor. Bu modeller birbirinden bağımsız olsa da, bazıları birbirlerinin eksik yönlerini kapatır. Sonuçta elimizde anlamakta çok zorlandığımız veriler hatta çoklu evrenler çıkarımına vardığımızda, matematiğin doğasını yanlış anlıyoruz diyen bilim adamları da çıkmıştır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bütün bunları bir kenara bırakırsak; çoklu evrenler varsayımının altında yatan güçlü bir fizik buluruz. Bir çok fizik teorisi birbirinden bağımsız olarak çoklu evrenler sonucuna ulaşmıştır.

Her şeyden önce 1920 den sonra hızla gelişen kuantum fiziği, bize başka evrenler olabileceği fikrini de getirmiştir. Einstein'ın genel görelilik kuramı ile kuantum mekaniğini birleştirmeyi amaçlayan "Sicim Teorisi" (M Kuramı) -ki bu teori, bugüne kadar matematik ile fiziğin en iyi birleştirildiği teoridir, bize paralel evrenlerin olabileceğini, uzaydan ve zamandan farklı boyutlar olabileceğini göstermiştir.  

Sorunun özet cevabına gelirsek;

  •  Çoklu evrenler aleyhine bir veri bulmak çok zordur. Bu söylemden oldukça fazla paradoks yaratabilirsiniz ama elimizde onlarca yıldır süren hesaplamalar ve araştırmalar var ve sadece matematik kullanarak keşfettiğimiz ve yıllarca sonra deneyle veya gözlemle ispatladığımız fenomenleri de unutmamak gerekir. O yüzden insanlar, matematik işin içine girince konuyu ciddiye alıyor. 
  •  Lehine olarak, elimizde oldukça fazla veri var. İlk Hugh Everett'in ortaya attığı çoklu evrenler fikri, 1940'ların ortasından bu güne kadar bir çok farklı matematiksel modelde karşımıza çıkmıştır. 
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close