Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Çok Uzaktaki Uzay Cisimleri Nasıl Resme Çekiliyor?

Mesela KEPLER-442B Dünyamızdan 1.115 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegen den bahsediyoruz ve 1 ışık yılı 9 trilyon km bunların fotoğrafları uzay teleskobları ile mi çekiliyor yoksa gezegenin dönüşüne sistemdeki uzaklığına gibi tahmin mi ediliyor?
568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Popüler bilim yayıncılarının burada bir hatası oluyor genelde. Ötegezegenlerin fotoğrafları çekilmiyor, zaten öyle bir teknolojimiz yok henüz. O gördüğünüz resimler aslında illüstrasyon. Konu hakkında bilgisi olan sanatçılara çizdiriyorlar ve doğal olarak haber insanların ilgisini çekiyor. Genelde, belgesellerde de, aynı yöntem izlenir. Birinin size, hiç görsel kullanmadan anlatması çok sıkıcı olurdu zaten.

Gezegenin isminin önündeki "Kepler" terimi, o gezegenin nasıl keşfedildiğini belirtir. Gezegen, NASA'nın Kepler uzay aracı tarafından, bir gezegenin yıldızının önünden geçerken neden olduğu karartma etkisini ölçtüğü geçiş yöntemi kullanılarak keşfedildi. Eğer gezegenin, yıldızın önünden geçerken bir fotoğrafını görseydin, gezegeni hiç göremezdin ama enstrümanlarımız bu olayı tespit edebilecek kadar hassas.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Bu denli uzaklıkta olan gezegenlerin fotoğrafları çekilemiyor. Öncelikle bu nesnelerin bir ışık kaynağı olmadığını da unutmayalım. Ancak, bu gezegenlerden veri elde edemeyeceğimiz anlamına gelmez. Etrafında döndükleri yıldızların ışığının azalması, bu gezegenleri ele verir. Yıldızlarına uzaklıkları, yörünge hızları, yaklaşık kütleleri, gaz devi veya karasal gezegene olup olmadıkları anlaşılabilir. Son dönemlerde, yıldız ışığının azaltılması esnasında gezegen atmosferinden geçen ışığın spektrumu, bize gezegen atmosferi ve yapısı hakkında da bilgi vermeye başladı. Eldeki veriler ile gezegenler simüle edilmektedir. Kaynaklarda gördüğünüz resimler gerçek fotoğraflar değildir.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close