Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
87K UP
Üye 1 Aralık 1 Cevap
5

Çok iyi ezberlediğimiz bir şeyi söylemek refleks midir?

236 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 1 ay önce

Bana sorarsanız çok iyi ezberlediğimiz bir şeyi söylemek bisiklete binerken pedal çevirmek gibi otomatik hissedilebilir, ama yine de refleks değildir. Refleks, daha çok "iğne batınca ayağını çekmek" gibi, düşünmeden ve istemsizce gerçekleşen bir olaydır. Mesela gözümüze doğru aniden uzanan bir el gördüğümüzde anında göz kırpmamız, ne kadar uyanık veya yorgun olursak olalım değişmeden devreye girer. Öte yandan ezbere bir şiir okurken, aslında arka planda aktif bir şekilde hafızamızı kullanırız; beynimiz, "Gel bakalım şu dizeden sonra hangi mısra geliyordu?" diye minik bir sorgulama yapar. Ne kadar hızlı olursa olsun, bu işlem tamamen bizim isteğimize ve öğrenme sürecimize bağlıdır.[1]

Ezberlenmiş bilgiyi getirip söyleme işini bir fonksiyon olarak tanımlayalım: . Burada hafızamız (memory), de pratiğimiz (practice). Ezberlediğimiz metni tekrar edip durdukça artar, dolayısıyla fonksiyonun çıktısı olan (recitation hızı ve doğruluğu) da yükselir. İyice ustalaştığımızda, sanki bir refleksmiş gibi anında söyleyiveririz. Ama matematiksel ifademiz hâlâ iradeye bağlı bir süreci gösterir; reflekslerde böyle formüllere pek yer kalmıyor, çünkü refleks salt uyarana dayalı bir tepki zinciri. Yani çok iyi çalışmış bir motor gibi, istemli sisteme benzin döküyoruz, bu da çıkış gücünü arttırıyor—ama kontağı kapatırsak, her şey duruyor.

Bu süreci güçlendiren temel olay "hafıza konsolidasyonu" dediğimiz, nöronlar arasındaki bağlantıların tekrar tekrar pekişmesi. Bir ezberi ilk yaptığımızda, zihnimizdeki nöronlar arasındaki iletişim yeni bir patika oluşturur. Bunun üstünden sık sık geçtiğimizde patika kaymak gibi düz bir otoyola dönüşür. Bir süre sonra, sırf bu yolu çok iyi tanıdığımız için sanki refleksmiş gibi "oh mis gibi, ezberimden akıyor" diyebiliriz. Yine de, o otoyolu yapmaya karar veren de kullanan da bizim bilinçli kontrolümüzdür; kapısına kadar gelip "Buradan gidelim mi?" diyen yine beynimizin istemli mekanizmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani çok iyi ezberlediğimiz metni söylemek refleks değil, pratikle ve isteyerek güçlendirdiğimiz bir beceridir. Göz kırpma refleksimiz gibi sürpriz uyarana anında ve kontrolümüz dışı tepkiler veremeyiz. Ama "söyle bakalım şu şiiri" dendiğinde anında harekete geçebilecek kadar hızlı oluruz; işin sırrı, beyni tıpkı bir kas gibi çalıştırıp tekrar ve tekrar aynı hareketi yapmaya alıştırmaktan geçiyor. Bu da refleks tanımına değil, öğrenilmiş bir davranışın adrese teslim ifadesine uyuyor.

Kaynaklar

  1. A. Shukla. How Learning By Repetition Works: Spacing, Forgetting, And Recall - Cognition Today. (29 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Cognition Today | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close