Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
2

Çok düşük ihtimaller neden sıfır kabul edilir?

Örneğin matematikteki ihtimaller belirli bir seviyeden sonra ya tamamen 1 ya da 0 kabul ediliyor. Bunun sebebi nedir? Ya da evren için düşünelim. Kuantum tünellemeyi ele alalım. Kuantum tünellemedeki makro gerçekliğin bir ânlığına değişmesi ihtimali çok düşük fakat neden 0 kabul edilir?
726 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Bir olayın ortaya çıkma olasılığı p olsun. Kabaca 1/p tane deneme sonucunda bu olayın ortaya çıkabileceğini düşünmek tam doğru olmasa da, çok da yanlış sayılmaz:) Şimdi her bir deneme için T süreye ihtiyaç olduğunu düşünelim.Bu durumda bu olayın ortaya çıkması için geçmesi gereken (en düşük) süre T/p olur.

Örneğin hilesiz zarın hilesiz atışında 4 sayısının çıkma olasılığı 1/6 ve her bir zar atış denemesi 1 saniye sürüyorsa, 4 sayısının ortaya çıktığını 6x1=6 saniye sonra görebilirsiniz. Dediğim gibi tam anlamıyla doğru değil bu akıl yürütme ama soruya yanıt için idare edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi olasılık p=1/6 değil de p=10^(-30) ise ne olacak? 1/10^(-30)=10^(30) saniyeye ihtiyacımız var. 1 yıl yaklaşık 31 milyon saniye diyelim ve bunu da 3x10^(7) şeklinde temsil edelim. Kabaca 0.3x10^(23) yıla ihtiyacımız var demektir bu. Evrenin yaşı olan yaklaşık 13.8 milyar yıldan daha büyük bir zaman bu.İşte buna imkansız, ya da sıfır olasılık deriz. Oysa olasılık çok küçük olsa da sıfır değil! Sayılar ve hesaplamalardaki yuvarlamalar bazı sayısal hatalara yol açıyor olsa da temel mantık bu.

Bunun dışında soru yanıtına dair "Sonsuz maymun teoremi" ni okumanızı tavsiye ederim .[1]

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Sonsuz Maymun Teoremi. Alındığı Tarih: 4 Nisan 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Ünlü kuramsal teorik fizikçi Brain green bunu kitabında bilimde 'tedirginlik yaklaşımı" olarak ifade ediyor. Kısacası bunun hiç bir özel sebebi yok. Bunun nedeni sadece pratik mülahazalar. Yani sayısal küçüklükleri bizim küçüklüklerinden dolayı ihmal edilebilir bulmamız başka bir sebebi yok. Yani kısacası bu bizim için'az olanın yok kabul edilmesi' durumudur. Bizim için diyorum çünkü evrenin realitesinde durum pek öyle değil. Çünkü evren küçük sayıların devasa değişikliklere neden olabileceği ve öngörülmez (hesaplanamaz) bir düzende işliyor. Bunu hem kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi hem de koas teorisindeki 'kelebek etkisi' diye ifade bulan olgu bize gösteriyor. Evrenin işleyişi açısından bizim ihmal ettiğimiz detaylar veya küçük sayısal değerler önemlidir veya bunların duruma, şartlara göre önemli olduğu veya önemli hale geldiği durumlar olabilecektir.

Bu arada birisi felsefi olarak düşük olasılıkları imkansız kabul ettiğinde de bunu yapmış olur. Çünkü bu durumda aslında evren açısından kafasında kurduğu denklem örneğin 0,000000001=0 eşitlemesidir. Ama gerçekte 0,000000001 hiç bir zaman 0 a eşit değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Greene. (2011). Evrenin Zarafeti. ISBN: 9789754034745. Yayınevi: Tübitak.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close