Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emir ‎
Emir ‎
1,245 UP
Üye
3

Çocuklarımıza verdiğimiz isimlerin erkek veya kız ismi olduğuna nasıl karar veriyoruz?

Toplumumuzda çocuklarımıza verdiğimiz isimlerin erkek veya kız ismi olduğu kanaatine nasıl ve neye göre varıyoruz?
274 görüntülenme
Çocuklarımıza verdiğimiz isimlerin erkek veya kız ismi olduğuna nasıl karar veriyoruz?
Çocuklarımıza verdiğimiz isimlerin erkek veya kız ismi olduğuna nasıl karar veriyoruz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

İnanç ve ifade edildiği dilin yapısı birinci etken…

Bu, tamamen egemen toplumsal (hukuk hariç) normlara, genel eğilimlere, geniş veya dar aile beklentilerine göre şekilleniyor. Burada en etkin olan şey ise inançlar ve bu inançların menşei olan dil.

Tüm Reklamları Kapat

Misal, İngilizcede ve Arapçada kelimelerin eril veya dişil ifadeleri vardır. Özellikle Arapçada kudretli isimlerin( kelimelerin) ağırlıklı çoğunluğu erkek ismidir. Haliyle din ortaklığı üzerinden ülkemizde de buna denk düşen bir durum var diyebiliriz.

Ancak öğrencilerimizden de anladığımız kadarı ile bu aşılıyor. Dünyada halen kullanımda olan bütün dillerin içerdiği isimler, bizde de verilebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden bununla ilgili katı bir tutum vardı. Özellikle Türkçeyi koruma adına birçok engel çıkarılıyordu. Hem de Nüfus müdürlüklerince! (bu arada nüfus ve müdürlük Arapça kökenli kelimeler). Fakat bu günümüzde aşılmış gibi görünüyor.

İslamiyet öncesi Türkçede, eril, dişil ayrımı olmadığından hem kızlara hem de erkeklere aynı isimlerin verildiğini ve halen de verilmeye devam edildiğini biliyoruz. Çocuklara isimleri yaptıkları üzerinden sonradan verilen tüm topluluklarda olduğu gibi. (kızıl derililer vb.)

Bunların dışında, verdiğimiz ismin erkek veya kız ismi olup olmamasını biraz da yaşama bakışımız belirliyor. Şayet erkek egemen bir toplum yapısı kabulümüz ise, güçlü, iyi, akıllı, etkili, önder, saygın vb. olumluluk içeren bütün sıfatları taşıyan ve doğada emsali olan, aslan, kaplan, cengâver vb. isimleri istisnasız erkeklere veriyoruz. Kızlara daha çok itaat ve hizmet kipi içeren isimleri yakıştırıyoruz. Nezaket, inayet, kibar, hanım vb. gibi. Yine bu minvalde kızlar için nezaket, incelik, zarafet içeren isimleri daha çok tercih ediyoruz. Gül (ve türevleri) gibi.

Ancak modern yaşamın etkili olduğu, kâğıt üzerinde de olsa kadın erkek eşitliğinin egemen olduğu nispeten daha özgür topluluk ve yerleşkelerde temel belirleyici olan şey ebeveynin özlemleri, ideolları, kahramanları ve çocuğunun benzemesini istediği kişiler olmaktadır. Burada ismin eril veya dişil olmasının pek bir hükmü olmuyor. Fidel, özgür, deniz, melis gibi…

Sonuçta kararı verecek olan her ne kadar ebeveyn olsa da (hangi saiklerle verdiği önemli olmaksızın) , her çocuğun belirli bir yaşa gelince ismini değiştirme özgürlüğü de var.

[1]

Kaynaklar

  1. Sylvia Marcos. (2006). Bedenler, Dinler Ve Toplumsa Cinsiyet. Yayınevi: Ütopya Yayınevi. sf: 362.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close