Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Cisimlerin renkleri nasıl oluşur?

Az önce Çağrı hoca'nın yazdığı bir cümleye rastladım, bir top mavi renkte olduğu için onu oluşturan atomlar da mavi renktedir diyemeyiz. Okulda da atomların rengi yoktur diye öğrendik. Peki, eşyaların renkleri neye göre belirlenir? Renkler ışık kırılmaları sonucunda oluşur ama mesela neden o topla masanın üzerindeki fincanın renkleri farklıdır?
517 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Nesnelerin renkleri, ışığın yüzeyleriyle etkileşim şekline göre belirlenir. Işık bir nesneye çarptığında, bir kısmı nesne tarafından emilir ve bir kısmı da gözlerimize geri yansır. Algıladığımız nesnenin rengini belirleyen bu yansıyan ışıktır.

Gördüğümüz renk, nesne tarafından yansıtılan ışığın dalga boyuna göre belirlenir. Farklı renklerin farklı dalga boyları vardır ve belirli bir dalga boyundaki ışık yansıtıldığında, gözlerimiz o rengi algılar.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, bir nesne mavi görünüyorsa, bunun nedeni spektrumun mavi kısmındaki ışığı yansıtırken diğer renkleri emmesidir. Eğer kırmızı görünüyorsa, bunun nedeni spektrumun kırmızı kısmındaki ışığı yansıtırken diğer renkleri emiyor olmasıdır. Bir nesnenin rengi, ışığın ona çarptığı açıdan ve yüzeyinin dokusundan da etkilenebilir.

Masanın üzerindeki top ve bardağın farklı renklerde görünmesinin nedeni ışığı farklı yansıtmalarıdır. Aynı renkteki nesneler bile, yansıtılan ışığın dalga boylarındaki farklılıklar nedeniyle farklı aydınlatma koşulları altında farklı görünebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Nesneler, kimyasal bileşimleri ve fiziksel yapılarındaki farklılıklar nedeniyle ışığı farklı yansıtırlar. Bir nesneyi oluşturan atomlar ve moleküller, elektronik ve moleküler özelliklerine bağlı olarak ışıkla farklı şekillerde etkileşime girer.

Işık bir nesne ile etkileşime girdiğinde emilebilir, iletilebilir veya yansıtılabilir. Emilen, iletilen veya yansıtılan ışığın oranı, ışığın dalga boyunun yanı sıra nesnenin yüzeyinin özelliklerine de bağlıdır. Örneğin, pürüzsüz, parlak bir yüzey, pürüzlü, mat bir yüzeye göre daha fazla ışık yansıtacaktır.

Bir nesnenin yüzeyi de ışığın yansıma şeklini etkileyebilir. Bir nesne karmaşık bir yüzey dokusuna sahipse, ışığı farklı yönlerde yansıtacak ve nesnenin bakıldığı açıya bağlı olarak farklı bir renk veya parlaklığa sahip görünmesine neden olacaktır.

Bir nesnenin kimyasal bileşimi de ışığı yansıtma şeklini etkileyebilir. Örneğin, pigmentlerin veya boyaların varlığı ışığın belirli dalga boylarını seçici olarak emerek belirli bir rengin algılanmasına yol açabilir. Bir nesneyi oluşturan atom ve moleküllerin elektronik özellikleri de ışıkla etkileşime girme biçimlerini etkileyerek belirli ışık dalga boylarının yansımasına ve belirli renklerin algılanmasına yol açabilir.

Özetle, nesneler fiziksel yapıları ve kimyasal bileşimlerinin bir kombinasyonu nedeniyle ışığı farklı şekilde yansıtırlar.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Cisimlerin yansıttığı ışığa göre renkler oluştuğundan cisimlerin renkleri olduğundan söz edemeyiz.

Bu bize evrenin gördüğümüz rengarenk manzarasının beynimizin ışıkla nasıl etkileşime girdiğine bağlı olduğunu, örneğin başka canlıların da beyinlerinin ışıkla ne tür etkileşime girdiğine bağlı olarak evreni deneyimleme biçimlerinin değiştiğinin ve değişeceğinin göstergesidir. Üstelik bu tablo da bizim gördüğümüz evrenin algıladığımız biçiminin mutlak evrenin kendisini yansıttığını söyleyemeyiz. Burada biz anlıyoruz ki evrenle beyinlerimizin etkileşim biçimi evrenin algılanan şeklini belirliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aynısı sesler için de söz konusudur. Ses diye bir şey yoktur hava moleküllerinde oluşan dalgaları beynimiz işleyerek sese dönüştürür. Bu açıdan bir göz ve kulağa sahip olmak esasen mucizevi bir durumdur. Çünkü görmek ve duymak sanılanın aksine oldukça özel bir veri işleme biçimidir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close