Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sadece Meraklı
Üye 5 Kasım 1 Cevap
1

Cisimler evrenin neresinde olursa olsun birbirlerine kütle çekim kuvveti uyguluyorlarsa uzayda sabit bir şekilde kalmanın imkansız olması gerekmez mi?

Sürekli cisimlerin uzayda savrulması gerekmez mi?Bildiğimiz üzere kütle çekim kuvveti iki cismin kütlesi çarpımıyla doğru orantılı olup mesafenin karesiyle ters orantılıdır. Bu bağlamda mesafe ne kadar olursa olsun yine de kütle çekiminden söz edebiliriz. Yani evrenin bir ucundaki cisim diğer ucundaki bir cisme çekim kuvveti uyguluyor olmalı.
174 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 6 Kasım

Zaten uzayda sabit bir gök cismi yok. (uzay araçları dahil)

Kütle çekimi evrenin her köşesine etki eder fakat mesafe arttıkça bu etkinin önemi kalmaz.

Kütle çekimi hem tek taraflı değil hem de her gök cisminin sahip olduğu bir özellik ve aslında sözü geçen çekim doğrudan mıknatıs misali bir çekim değil. Gerçekte kastedilen gök cisimlerinin kütlelerine bağlı olarak uzay-zaman dokusunu bükmesidir. (Bilimin şu ana kadar söylediği bu)

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısı ile de bu bükülme işi ancak yakın mesafelerde etki eder ve zaten gök cisimlerinin denge halini hem bu hem de sürekli olan hareketin kendisi sağlar. Tıpkı bir tepsinin içindeki bilyenin, sürekli tepsiyi çevirerek tepsinin merkezine doğru hareketini önlediğimiz gibi.

Galaksileri, yıldız sistemlerini bir arada tutan da bu ve hep merkezde daha büyük kütleli bir gök cismi (Güneş misali) ve etrafında daha küçük kütleli gök cisimleri (dünya misali) ve hepsi için kesintisiz hareket. Hem eksen hem de yörünge hareketi. Ki bu da merkeze doğru çekilmeyi önleyen ve bir bakıma "merkez kaç kuvveti misali" gök cisimlerini merkezden belirli bir mesafede bir yörüngede tutan şey.

Hatta öyle bir denge hali ki; Dünyamız özelinde, dünyamızın güneşe en yakın olduğu dönemde (3-4 ocak-Günberi) dünyamızın yörüngedeki dönüş hızı artar iken, en uzak olduğu dönemde (4-6 Temmuz-Günberi) yörüngedeki dönüş hızı aksine azalır.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close