Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Saru Pasha
Üye 8 Haziran 1 Cevap
1

Cisim uzayda nasıl soğur?

Biraz araştırma yaptım ve galiba steffan boltzman yasası ile termal radrasyon ile soğuma yapıyormuş. Formüle baktım ama anlamadım mesela 1 kelvin saniye soğuyorsa bir cisim kaç watt yani formüldeki (P) 'ye denk? Bunu biz ölümlüler için basitçe anlatıcak olan var mı?
310 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bora Cüneyt Akçakın
Mühendislik Öğrencisiyim. 15 Haziran

Sıcaklığı 0 kelvinden yüksek olan her cisim, etrafındaki uzaya, her yönde elektromanyetik ışınım yapar. "Sıcaklık" dolayısıyla yapılan bu ışınıma Isıl Işınım denir.

Araştırmanız sonucu doğru bir sonuca ulaşmışsınız. Stefan-Boltzmann kanunu, sabit bir sıcaklığa sahip bir cismin, birim zamandaki ısıl ışınım sonucu enerji kaybını hesaplamamızı sağlayan bir formülü önerir.

Bu formülün açıklamasını yapmadan önce ısı ve sıcaklık hakkında, daha doğrusu arasındaki fark hakkında biraz bilgi vermek gerekir. Isı, bir cismi oluşturan atomların ortalama kinetik enerjisinin bir ölçütüdür ve birimi joule'dür. Sıcaklık ise bir cismin sahip olduğu ısı yoğunluğu gibi düşünülebilir. Örnek olarak, Her noktası sıcaklığa sahip bir cismin yarısı kesilip atılırsa, geriye kalan cismin sıcaklığı her noktasında yine olacaktır, fakat cismin toplam ısısı, cismin kütlesinin bir fonksiyonu olduğundan, yarısı sökülüp atıldığı için yarıya düşecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Buradan şu çıkarım yapılabilir; bir cismin sıcaklığı düşüyorsa, o cisim zamana bağlı olarak ısı kaybediyordur. Dolayısıyla zamana göre bir ısı değişimi söz konusudur ve bu durum yani cinsinden ifade edilir.

Stefan-Boltzmann kanunu ise bizlere, T sıcaklığına sahip bir cismin, anlık olarak ışıma yolu ile saniyede kaç joule ısı kaybettiğini verir. Anlık olarak yazıyorum çünkü formül her zaman direk olarak pratikte uygulanamaz. Cisim ısı kaybettikçe sıcaklığı düşer ve dolayısıyla ısı kaybetme hızı sürekli olarak değişir. Bunun yanında bazı uygulamalarda, cismi belirli bir sıcaklıkta tutmak için verilmesi gereken ısı miktarını belirlemek amacı ile de kullanılır.

Stefan-Boltzmann kanunu

Tüm Reklamları Kapat

Burada, : Isı transfer hızı(), : Cismin yüzey yayıcılık katsayısı, Stefan-Boltzmann sabiti(), : Cismin yüzey alanı() ve : Cismin sıcaklığı().

Formülü uygularken, ifadesi gereği kelvin cinsinden sıcaklığın 4. kuvvetini almayı ve uyguladığınız cismin değerine herhangi bir kaynaktan bakmanız gerektiğini unutmayın.

Örnek olarak; İnsan derisinin değeri 0.95, Alüminyum folyonun değeri ise 0.07'dir.

Kaynaklar

  1. U. Author. Isı Ve Kütle Transferi. ISBN: 9786053552871.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close