Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Çelik
Üye 1 Temmuz 2021
7

Çipler nasıl yapılıyor?

Teknolojik aletllerde bulunan çip,işlemci gibi çok küçük boyuta sahip olup çok yüksek işleve sahip olan bu çipler nasıl üretiliyor.Dıştan bakıldığı zaman koyu yeşil desenler,bazı yerlerinde metal-altın çıkıntılar bazı yerlerinde nokta şeklindeki metal parçaları ne işe yarıyor?
12,267 görüntülenme
Çipler nasıl yapılıyor?
Çipler nasıl yapılıyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
Meraklı İnsan 1 Temmuz 2021

Merhabalar Ali,

kum, %25’i oranında silikon içerir . Silikon oksijenden sonra yerkürenin kabuğunda en çok bulunan elementtir. Kum, özellikle de kuvars (quartz) içeriğinde silikon dioksit (SiO2) halinde bol miktarda silikon içerir ve yarı iletken üretimi için vazgeçilmez bir malzemedir.

Kum, çeşitli aşamalardan geçirilerek içinde bulunan silikon ayrıştırılır . Silikon yeterli saflığa ulaştığında elektronik malzeme üretimine hazır hale gelir . Ortaya çıkan elektronik üretimine uygun silikon o kadar saftır ki her bir milyar silikon atomu içinde bir tane yabancı atom bulunur. Saflaştırma aşaması tamamlandıktan sonra eritme aşamasına geçilir. Resimde görüldüğü gibi saflaştırılmış eriyik haldeki silikondan bir adet büyük bir kristal oluşturulur. Ortaya çıkan bu mono-kristal yapıya ingot (külçe) denir.

Tüm Reklamları Kapat

Ya da daha önceden bu işlemlerden geçmiş hampori silikon yada pori denilen madde özel fırınlarda 1420 °C de eritilir, argon gazı ile fırının içindeki hava tamamen boşaltılır , oluşan erimiş silikon potada karıştırılır ve içerisine bir kol salınır bu kol erimiş silikon soğurken dakikada 1,5mm yukarıya çekilir . Sonuç yaklaşık 200 kg ağırlığında ve 20 cm çapında tek kristalli silikondur. Kristal o kadar güçlüdür ki bütün ağırlığı 3mm lik ip ile kaldırılabilir . Çatmamadan küçük parçalara kesilmesi için röntgenlerden geçerek sertliği ölçülür .Tel testeresiyle silikon milimetrenin 3/2 si oranında dilimlenir , dilimlemeden sonra izleri gidermek için tesviye işlemi yapılır . Fiziksel tesviyeden sonra kimyasal tesviyeye girer . Sonuç 0,1 m nin milyarda birinden daha az pürüze sahip silikon plakalardır.

Bu minik plakalar üzerine milyonlarca transistörü yerleştirme işi Teksas İnstruments gibi şirketlerin işidir, 1958 yılında entegre devrenin mucidi Jack Kilby tasarıma tek bir transistörü sığdırmayı başarmıştı . Günümüzde ise yeni nesil devrelerde 1 milyar transistör bulunuyor . Mikroskobik ölçüde çalışan çip üreticilerinin büyük bir sorunu vardır oda temizlik . Bu mekanlar bir hastaneden bile 100 kat temiz ve tozsuz olmalıdır . 18000 metre karelik ,12000 tonluk havalandırma sistemiyle çalışan fabrikada milyonlarca transistör fotolitografi cihazı ile silikon tabakaya yerleştirilir ve üzerine kimyasal kaplama yapılır . Ardından her lot bir çip olacak şekilde kesilir ve en başta değersiz olan kum taneleri gramı binlerce dolar olan değerli malzemelere dönüşür.

İyi çalışmalar dilerim...

1,785 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close