Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Arduç
Üye
6

Çıplak ayakla toprağa basmak gerçektende elektriğimizi alır mı?

13,884 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Semy Clerk
Semy Clerk
38K UP
Yalnızca Anlamak

Hayır. (Kapı kolu kadar almaz)

Duymuşsunuzdur "bilmem ne sebebinden X kişiye elektrik çarptı ve toprağa gömerek hayatta tuttular!" böyle haberleri. Üstelik bu işe diplomalıları da karıştırır birkaç "bilimsel lafla" doğrulatırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yalan..

İnsan vücudunda elektrik depolanmaz/birikmez ve bunun için de özel bir işlem gerekmez. Kapıya dokunduğunuz anda bile vücudunuzdan elektrik atılır. Fark etmişsinizdir kuşlar, tek, tel üzerinde dururlar ve ölmez, elektrik çarpmazlar. Çünkü üzerlerinden geçen bir akım yoktur (geçse bile birikme olmaz).

Tüm Reklamları Kapat

"Vücudumuz bir elektrik devresi gibi işler" benzeri arş katından -belli ki inananı da fazla- söylenmiş yalanlar mevcut tabii.

Bir de negatif enerjiyi atmak gibi mistik zırvalar vardır.. Statik elektrik yükü sinir veya stres filan da yapmaz. Sinirlerimizin elektrik akımıyla çalışıyor olması, dışarıdan gelen her türlü elektrik olaydan etkileneceği anlamına gelmez.

Elektrikli cihazların bir kısa devre durumunda zarar görmemesi için “topraklama” yapılır; yani prizdeki kablolardan birisi toprağa gömülmüş olan bir iletkene bağlıdır. Bu tedbir, alette elektrik kaçağı varsa çarpılmamızı da önler. Elektriği atmak için toprağa basma zırvası büyük ihtimalle ilhamını bundan almış olsa gerek.

Tabii seni ikna edemedik yine yürüyebilirsin. Serinlik hissedersin ama bunu elektriğe bağlamamak lazım. Olsa idi metal saca basmak daha çok rahatlatırdı. Topraktan daha iyi bir iletken sonuçta.

744 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Öztürk. Elektrik Çarpanı “Topraklamak”. (25 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 16 Aralık 2021. Alındığı Yer: Yalansavar | Arşiv Bağlantısı
  2. Elektrik Rehberiniz. Elektrik Çarpmalarında İlk Yardım. (22 Kasım 2012). Alındığı Tarih: 16 Aralık 2021. Alındığı Yer: Elektrik Rehberiniz | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Oktay Çevik
Oktay Çevik
2,674 UP
Elektrik Teknisyeni

Burada soru sahibi sanırım elektrik çarpılmalarında ilkyardım uygulaması olarak toprakla temas ettirilmesi olayının gerçek olup olmadığını sormamış Soruyu vücuttaki kinetik elektriğin atılması olarak algılıyor ve cevaplıyorum.

Toprak elektriği elbette alır.

Tüm Reklamları Kapat

Toprağın direnci insan vücudundan daha az olduğu için elektrik toprağa akar. İnsan vücudu (kıyafetler, saçlar...) sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler. Özellikle yalıtkan ayakkabı ve yünlü kıyafet giyilmesi bu daha fazla kinetik elektrik depolanmasına sebep olur. Bu elektrik toprak ile temas edildiği taktirde toprağa akar.

Bir çok yapıda iç tesisat yönetmeliğine göre topraklama tesisatı olmak zorundadır. Topraklama tesisatının amacı elektriğin insan vücudu yerine, insan vücudundan direnci daha az iletken ile elektriği toprağa vermek ve insanın elektrik akımına maruz kalmasını engellemektir. Elektrik doğası gereği direnci az olan yoldan ilerler. Metal saca basmak ve kapı kolu ancak o iletkenin toprak ile teması var ise elektriği alır. Sonuç olarak elektrik toprağa akar. Yani üzerinizdeki elektrik kapı kolunda veya herhangi bir metal üzerinde toplanmaz. Ayrıca toprağa basmak sağlık açısından da iyidir...

487 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Resmi Gazete, et al. Topraklama Yönetmeliği. (21 Ağustos 2001). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2022. Alındığı Yer: Mevzuat Bilgi Sistemi | Arşiv Bağlantısı
  2. Prof. Dr. Derya uludüz. Toprağa Basmanın Sağlığa Faydası Ne?. (29 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 29 Ocak 2022. Alındığı Yer: Prof Dr. Derya Uludüz | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close