Yontma taş devri ile cilalı taş devrini birbirinden ayıran en önemli özelliklerden biriside taşların hayatta kalmadan çok parlaklaştırılarak sanat, kozmetik, tarım ve mimari gibi yerlerde kullanılmaya başlanmasıdır. Bunlara örnek vermem gerekirse tekerlek, ilk köyleşme, çömlekçilik gibi örnekler verebilirim.
Cilalı taş devri adı verilmesinin sebebi ise özellikle mimari ve kozmetikte yapılan bu değişikliklerin daha parlak ve düzenli kayaçların kullanılmaya başlanmasıdır. Kayaçlar artık hayatta kalmak için kullanılan bir araçtan çok her alanda gerekli bir şeye dönüşmüştür. Tıpkı şuan ki elektrik gibi, sadece biraz daha ilkeli..
Bununla birlikte yeni daha sanatsal ve işlevli kayaçlarında kullanılmaya başlanması cilalı denmesinin sebepleri arasındadır.
Özet geçmek gerekirse cilalı denmesinin sebebi kayaçların daha mimari, sanatsal ve kozmetik olarak kullanılmaya başlanması ile açıklanabilir.[1]
Kaynaklar
- Tarih Notlarım. Tarih Öncesi Çağlar - Tarih Notlarım. (7 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2022. Alındığı Yer: Tarih Notlarım | Arşiv Bağlantısı