Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melisa Ok
Melisa Ok
2,012 UP
Üye
1

Çiğ et yemenin zararları nelerdir?

2,595 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Çiğ gıda diyetinin çocukların ve bebeklerin gelişimini olumsuz etkilemesi muhtemeldir.[1]

Pişirme, çiğ gıda tüketilmesi halinde ortaya çıkabilecek gıda kaynaklı birçok hastalığı önleyebilir. Gıdaların hazırlanmasında ısı kullanıldığında, bakteri ve virüsler gibi zararlı organizmaların yanı sıra tenya ve Toxoplasma gondii gibi çeşitli parazitler de öldürülebilir veya etkisiz hale getirilebilir. Pişmemiş veya kötü hazırlanmış gıdalardan kaynaklanan gıda zehirlenmesi ve diğer hastalıklara Escherichia coli, Salmonella typhimurium ve Campylobacter'in patojenik türleri gibi bakteriler, norovirüsler gibi virüsler ve Entamoeba histolytica gibi protozoa neden olabilir. Bakteriler, virüsler ve parazitler salata, pişmemiş veya az pişmiş et ve kaynatılmamış su yoluyla bulaşabilir.[2]

Gıda zehirlenmesi, çiğ gıda tüketen herkes için bir sağlık riskidir ve çiğ gıdalara yönelik artan talep, gıda kaynaklı hastalıkların özellikle çiğ et, balık ve kabuklu deniz ürünleri için daha sık görülmesiyle ilişkilidir.[3][4][5]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Cunningham. (2004). What Is A Raw Foods Diet And Are There Any Risks Or Benefits Associated With It?. Elsevier BV, sf: 1623. doi: 10.1016/j.jada.2004.08.016. | Arşiv Bağlantısı
  2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Food Poisoning - Niddk. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2024. Alındığı Yer: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases | Arşiv Bağlantısı
  3. C. C. Lee, et al. (1996). Foodborne Diseases. Singapore medical journal. | Arşiv Bağlantısı
  4. C. N. L. Macpherson. (2005). Human Behaviour And The Epidemiology Of Parasitic Zoonoses. Elsevier BV, sf: 1319-1331. doi: 10.1016/j.ijpara.2005.06.004. | Arşiv Bağlantısı
  5. Z. Lun, et al. (2004). Clonorchiasis: A Key Foodborne Zoonosis In China. Elsevier BV, sf: 31-41. doi: 10.1016/S1473-3099(04)01252-6. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta akademik veya güvenilir kaynaklar bulunmamaktadır. Tıp ve sağlık gibi alanlarda cevabın akademik veya güvenilir kaynaklar içermesine özen gösterilmelidir.
2
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Meraklı bir Genç

[1]Çiğ et,tahmin edilenden daha fazla zararları olan bir besindir. Kesinlikle tüketilmemelidir. Risk içeren bu tüketim şekli bütün sağlıklı organların zarar görmesine neden oluyor.Çiğ etin içinde binlerce canlı mikrop bulunur.Granulosus adı verilen bu bakteriler hızlı bir şekilde artmaya başlar. Vücut adeta mikroplarla savaşmak için direnir. Sindirim kanalında gelişen bozukluklar,kabızlığa ya da aşırı ishale neden olur. Toparlanamayan vücut,yavaş yavaş direncini kaybetmeye başlar. Gözlerin feri gider. Yüzün renginde soluk bir görsellik her daim oluşur. Yorgun ve güçsüz bir beden sürekli uyuma ihtiyacı ister. Bunun nedeni bakteri çoğaldıkça ,kişi doğal olarak hastalanır ve kendini güçsüz hisseder. Virüslerden kurtulmak güçleşir.

Çiğ Et Yemenin Sağlığa Ciddi ZararlarıSağlıklı bir şekilde işlevselliğini tamamlayan organlar,artık mikrobu etkisi ile yavaşlamaya hatta görevini sağlıklı bir şekilde tamamlamaya başlar. Bu risk içeren hayati organlar zarar gördü mü ölümcül bir durum aniden gelişebilir. Kalp ve damar tıkanıklığında artışlar çoğalır. Bağırsak sisteminin ağır tahribatı ve sonucu istenmeyen yırtılmalara neden olur. Ağız ve yutak iltihabında ciddi oranlarda yaralar oluşur. Bu yaralar,bulaşıcı bir şekilde etrafa yayılarak büyümeye devam eder. Nefes almada sıkıntılar çoğalır.Çiğ et her türlü rahatsızlığı tetikler.

Çiğ Et Yemenin Sağlığa Ciddi Zararları Karaciğerde yağlanma ve büyüme hızlı bir şekilde oluşur. Karaciğer bu durumun olumsuzluğunda etkilenerek adeta iflasın eşiğine gelir. Ciltte döküntüler,egzama ve sadece benzer kaba yaralar oluşur. Saç dökülmeye başlar. İç kanama gerçekleşebilir. Mide parazitleri,karında kurtlanmalar oluşur. Dışkıda kanamalar meydana gelir. Basur aniden gelişir. Kısacası uzaktan masum ,tadımlık diye yediğiniz çiğ etler bütün sağlığı bozarak,yaşam kalitenizi düşürür. Tedavisi mümkün olur ama geç kalındığında ölümcül bir sonuç söz konusu olabilir. Çiğ et kesinlikle yenilmemeli özellikle küçük çocuklara asla verilmemelidir. Sağlığınız için etli gıdaları iyice pişirerek sağlıklı koşullarda tüketiniz. Sağlıklı günler dileği ile.

Tüm Reklamları Kapat

215 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Korkmaz. Çiğ Et Yemenin Sağlığa Ciddi Zararları. (27 Mart 2018). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2023. Alındığı Yer: Bilgiustam | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close