Elektronların çift yarıkta tıpkı ışıkta olduğu gibi girişim deseni göstermesi tamamıyla kuantumsal bir etki. Yani bunun klasik dünyada bir benzeri yok. Ancak her kuantum etkisini günlük yaşamda göremiyoruz. Bunun sebebi, kuantum etkilerinin çok özel koşullarda var olmaya devam etmesi ve genellikle dış çevre ile etkileşim sonucu hemen bozulması.
Çift yarık deneyinde elektronların dalga mı yoksa parçacık gibi mi davrandığını belirleyen şey aslında onların gözleniyor olup olmaması değil. Kuantum etkilerinin devam edip etmemesi burada belirleyici olan şey.
Elektronların dalga gibi davranması, yani çift yarık deneyinde girişim deseni oluşturması kuantumsal bir etki. Eğer bir elektronun iki yarığın hangisinden geçtiğini tesbit etmek isterseniz, onun üzerine en az bir foton göndermeniz gerekiyor. Ancak fotonun elektron ile etkileşimi size elektronun bir delikten geçip geçmediğini gösterebilir. İşte bu da elektronun kuantum davranışını bozan bir etkidir. Dolayısıyla elektron kuantum kimliğini kaybettiği için bir parçacık gibi davranacaktır. bunun sonucu olarak da girişim deseni oluşturmayacaktır.
Elbetre bu problem üzerinde çok detaylı çalışmalar var fakat bu kaba açıklama iyi bir başlangıç noktası olabilir.
679 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Elektronlarla Çift Yarık Deneyi. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı