Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Çift yarık deneyinde desenlerin oluştuğu perde de bir "ölçüm cihazı" sayılmaz mı?

Perde bize elektronların hangi yarıktan geçtiğini gösteriyor ise kamera ile aynı işi yapmıyor mu? Bu durumda çift yarık deneyinde -kamera olsun ya da olmasın- hiçbir zaman girişim deseni oluşmaması gerekirdi. Durum bu olmadığına göre elektronlar perdeyi bir "ölçüm cihazı" olarak kabul etmiyor. Peki bunun sebebi nedir?
425 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bu tarz konulara böyle analiz edici bakış ile yaklaşmak önemli.

Diğer yandan, bilimsel deneylerde, sonucu etkileyecek tüm olasılıklar göz önünde bulundurulur. Gerekirse farklı şartlarda defalarca yinelenir. Bu kural en çok da bilim tarihinin en önemli 10 deneyinden biri olan çift yarık deneyi için uygulanmıştır. Deneyin tarihini incelerseniz, kaç farklı şekilde şartta yapıldığına şaşıracaksınız. En son da -akıllı deney- formunda yapıldı. (dolaşık parçacıkların sadece biri gözlendi, dolanık olan diğer parçacığın hareketi anlaşılmaya çalışıldı.)

Tüm Reklamları Kapat

Bu deneyde temel olan, parçacığın perdeye ulaşmadan önceki halinin gözlemlenip gözlemlenmediği aslında. Parçacık hareket halindeyken kuantum özelliklerine göre yol almakta. Perde, bu özelliklerin bir sonucunu yansıtmakta. Onun hangi şartlarda nasıl gideceğini etkileyecek bir faktör değildir perdenin parçacığın hareketinin sonucunu "ölçüyor" olması.

Deneyin nasıl başladığı (tek yarık), nasıl ilerleyip en güncel versiyonlarında (geçmişi değiştirme) nasıl sonuç verdiğine bakarsak, ölçüm yapan cihazların, perdenin vs konumlarının inanılmaz bir titizlikle defalarca değiştirildiğini ve deneyin bilimselliğinin korunması için elden gelen her şeyin yapıldığını görürüz. İnsan türünün en güçlü yanı olan YARGIlarını kıran bir bilimsel deney olarak (yargılarına sığınmak, gerçekleri kabul etmekten kolay gelmekte bu türe), incelenmesi araştırılması gereken sonuçlara gebe halen bu deney.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close