Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Çift cinsiyetli bir hayvan kendini klonlayabilir mi?

Kendi spermi kendi yumurtasını döllerse olabilir mi? Veya hem erkek cinsel organı hem de dişi cinsel organı olabilir mi?
6,004 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarlarından

Merhaba,

Bazı mutasyonlar sonucu çift cinsiyetli doğan hayvanları sık sık duyarız. Bunlar genetik kazalardır. Ancak yaşam döngüsünün doğal bir unsuru olarak cinsiyet değiştiren ya da aynı anda iki cinsel organa sahip hayvanlar da vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlarda birisi Palyaço Balığıdır. Palyaço Balığı, erkek olarak doğar ve sonradan dişiye dönüşür ya da sürüdeki dişi ölürse, erkek kilo alarak grubun yeni dişisi haline gelir.

Lapin balığı ise dişi olarak doğar, sonradan erkeğe dönüşür. Baskın erkeğin ölmesi sonucu eşlerinden en iri dişi, erkeğe dönüşür ve baskın erkek rolünü üstlenir. Üstelik erkeğe dönüşen dişi sperm üretmeye de başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı bedende iki cinsel organa da sahip hayvanlar ise hermafrodit olarak sınıflanır. Bazı solucan ve sümüklüböcek türleri çift cinsiyetlidir.

Hermafrodit hayvanların kalıtsal çeşitliliği artırmak için, kendi kendilerini döllemek yerine, diğer hermafrodit bireylerle çiftleşmeyi tercih ettikleri çokça gözlenmiştir. Yani (eşeyli üreme çerçevesi içinde) kendi kendini dölleyen bir hayvan varsa da ben rastlamadım.

Sorunuzun cevabına gelirsek; bir hermafrodit hayvanın kendi kendini döllemesi, üreme ile sonuçlanacaktır. Üreme genetik olarak yeni bir bireyi ortaya çıkartmaktır.

Klonlama ise; hücrenin/hücrelerin örnek bir organizmadan eşeysiz olarak genetik anlamda kopyalanması ve birbirinin aynısı olan hücrelerin ya da canlıların oluşturulması anlamına gelmektedir.

Yani üreme ve klonlama çok farklı süreçlerdir.

Sevgiyle kalın.

1,980 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Live Science. (24 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close