Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sabri Şimşek
Üye 5 Temmuz 2023 4 Cevap
2

Charles Darwin öncesinde evrimin var olabileceğini öne süren bilim insanları var mıydı?

Hepimiz biliyoruz ki Charles Darwin evrimi keşfederek insanlığa çok önemli bir katlıda bulundu. Peki Darwin'den önce de bilim insanları evrimin var olabileceğini düşünmüşler miydi? Düşündülerse hangi bilim insanları böyle düşünmüştür?
724 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ercan Er
İMÜ Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ar.Gör. 10 Temmuz 2023

Burada verilen örnekler (özellike El Cahız) doğrudan evrime gitmez, bunlar epigenetik dediğimiz meseleye varır. Bunlar evrime ne delildir ne de evrim düşüncesine örnektirler.

Bir başka mesele de Darwinci evrimin biyolojik anlamda ilerlemeyi inkar eden bir yapıda olması ve temel olarak ileri sürdüğü şeyin bütün canlıların canlılıkları yönünden eşit olması ve bunun gerekçesinin de evrimsel olarak çevreye sağladıkları uyum olması bunun da büsbütün tesadüfe dayanması düşüncesi Darwin'e özgüdür. Ondan hemen önce benzer bir görüş sunan Lamarch, iradeci evrim diyebileceğimiz görüşünü ileri sürerken, yaptığı şeyin bunca zamandır canlıların sınıflandırılması için yaptıkları çalışmaların boş bir hammallıktan öte olduğunu kanıtlamak için bir felsefi zemin gereklidir, önermesine karşılık olduğunu belirtmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıdan Darwin'den önce böyle absürd bir görüşü kabul edebilecek kimse görülmemiştir. Tersine evrimcilerin en büyük kabusu olan ilerleme yürüyüşünü (march of progress) ya da eski deyişle tekamül (olgunlaşma) anlayışını öne süren bir sürü düşünür bulunabilir. Rumi, İbn Haldun vs. böyledir. Yukarıda verilen Tales vs. Gibi örnekler de aslında tekamül anlayışına örnektirler, evrime değil.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bahwô Eryılmaz
Öğrenci, Bilim-Tarih-Felsefe ile Uğraşıyorum. 5 Temmuz 2023

Elbette. Bunlara birsürü örnek verebilirz. İlkçağ tarihlerinden başlayarak kronolojik bir sıra yapacağım.

İlkçağ

Thales : M.Ö. 625-545 yılları arasında yaşamış olan ve Antik Dünyanın Yedi Bilgelerinin en

Thales’e bakacak olursak aslında pek fazla bir evrim göremeyiz. Fakat fikirlerinin bir ileride olan nesile aktarıldığına bakacağız. Bu yüzden Thales önemli. Ona göre canlılığı meydana getiren ilk öğe (Arkhe(ἀρχή), Yunancadır ve ilk madde gibi anlamlara gelir.) öbür öğelerin oluşmasına neden olmuştur ve bu ilk öğe sudur Thales, bu ilk öğenin yoğunlaşarak katı cisimlere, buharlaşarak havaya dönüştüğünü söylemektedir, hava ise ateşi oluşturur. Bu da aslında bir tekrarlayan süreç anlamına gelir. Dünyamızın kaynağı olan su ise aynı zamanda dayanağıdır ve Dünya’yı her yandan kuşatır. Thales’e göre, suyun olmadığı yerde hayatında olmayışı, bu maddenin aslî oluşunun en güçlü kanıtlarından biriydi Thales, “ilk neden su’dur” diyerek kuramsal bilgi düşüncesine ilk yer veren kişi olarak tanınmıştır. İşte bu sıçrama, bilimsel ( daha çok simyasal ) ilerlemenin ilk çabaları ve neticeleridir.

Tüm Reklamları Kapat

Anaksimandros : Thales'in kendi okulu olan Milet Okulu'ndandır. Thales'in öğrencisidir ve Milet Okulu'nu Thales'ten sonra devralan kişidir. Anaksimandros Thales'ten başka bir fikri savunarak ilk öğenin sonsuz, apeiron olduğunu savunmuştur. Anaksimandros’a göre, insanlar önceleri balıkların arasında oluşmuş ve kendilerine bakacak hale geldiklerinde karaya çıkmışlardır. Bu da neredeyse evrimin ana olaylarından bir tanesidir.

Anaksimenes : Anaksimenes ilk öğe havadır demesine rağmen Anaksimanos ile aynı fikirdedir. O da insanların bir ıslak alandan geldiğini düşünmektedir.

Aslında Thales'in etkisi her iki düşünürde de etki yapmıştır.

İslam Rönesansı, Karanlıkçağ

İslam Rönesansı düşünürlerinden birçoğu aslında İslam-Evrim Sentezciliğinin temelini atmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

El-Cahiz : Darwin'den yaklaşık 1000-1100 yıl önce yaşamıştır ve ilk İslamm Rönesansı düşünürlerinden de bir tanesidir. Evrim Ağacı kendi yazısında da bu kişiye yer vermiş, şu paragrafı da örnek vermiştir (El-Cahiz'den)

Sıçan, yemek aramaya çıkar, bulur, yakalar ve yer. Küçük kuşlar ve diğer küçük hayvanları yer. Bebeklerini yılanlardan ve kuşlardan korumak için yer altı tünellerinde saklar. Yılanlar sıçanları yemeyi çok sever. Yılanlar da kendilerini kendinden büyük olan kunduzların ve sırtlanların tehlikesinden korur. Sırtlan tilkiyi ve kendinden küçük diğer hayvanları korkutur. Varoluş, başkasının yemeği olmaktan geçer, esas kural budur. Bütün küçük hayvanlar kendinden küçükleri yer ama her büyük hayvan kendinden büyüğünü yiyemez. İnsanlar da hayvanlar gibidir. Allah bazı bedenlerin ölümünü diğerinin yaşamı için sebeplendirmiştir ya da diğerinin yaşamını bir başkasının ölümü için.


Eğer güvercin siyahsa gebelik olduğunda ve olgunluk sınırlarını geçtiğinde, yumurtalıkta çok yüksek sıcaklıklara geri getirilebilir. Aynı şey insanlarda da gerçekleşir, çünkü annenin vücudu normalden daha yüksek bir sıcaklıkta yaşar, karanlık olur ve saçları küçülür ve kıvrılırlar (siyahi insanların kökeni için yapılmış bir yorum).


Bir bölgedeki hava şartları kötüleşince, suyu kötüleşir, toprağı kötüleşir, bu durum hayvanların insanların fıtratını değiştirir.


Aslında El-Cahiz de o döneme göre gayet tutarlı bir atış gerçekleştirmiştir.

El-Farabi: Aslında birçok yerden tanıyoruz. Kendisi 900'lü yıllarda yaşamış ve İslam-Evrim Sentezciliğinin temellerini atan birisi. O da yine Evrim Ağacı platformunda da paylaşıldığı üzere şöyle demiştir:

Evvelâ ustukuslar (hava, su, ateş, toprak/cevher) hasıl olurlar. Sonra o cins ve tabiâtteki cisimler hasıl olurlar ki buhar ve bu zümreden olan bulutlar, rüzgârlar ve havada vuku bulan diğer şeyler ve yerin dolayında, altında, suda ve ateşte olan şeyler bu kabildendir. Bunlardan da sair cisimlerin var olması gerekir öyle ki: evvela ustukuslar birbirleriyle karışarak bunlardan birbirine zıd olan birçok cisimler hasıl olur. Sonra, bu zıdların bir kısmı yalnız birbiriyle karışır; diğer bir kısmı ise hem birbiriyle hem ustukuslarla karışarak ikinci bir karışma hasıl eder ki bundan da suretçe birbirine zıd olan birçok cisimler hasıl olur. … Böylece karışa karışa eski terkiplerden (sentezlerden) daha karışık yeni terkipler hasıl olmakla, öyle bir raddeye gelirler ki artık karışma imkânını gaip ederler ve onların karışmalarından hasıl olacak cisimler, onlardan da ustukuslar kadar uzak kalarak ihtilat (karışım) son bulmuş olur. Böylece bazı cisimler ilk ihtilattan, bazıları ikincisinden, diğerleri üçüncüsünden bazıları da son ihtilattan hasıl olurlar. Madenler nispeten sade ve ustukuslara daha yakın ihtilatlardan hasıl olmakla ustukuslardan az uzaktadırlar. Nebat (bitki) daha girift olup ustukuslardan daha uzak terkiplerle hasıl olur ki evvelkilere nispetle ustukuslardan daha uzakta kalır. Nâtık olmayan hayvan (konuşamayan hayvan) bitkiden daha karışık bir terkipten husule gelir. İnsan ise, müstesna suretle, son terkipten hasıl (ekin) olur.

Yine Farabi de gayet güzel bir atış yapmış.

Tüm Reklamları Kapat

İbn-i Haldun: 1300'lü yıllarda yaşamıştır ve neredeyse İslam Rönesansı'nın bitiş dönemine denk gelmiştir. Bu dönemde de yine evrime benzeyen şeyler söylemiştir:

… Yaratılış dünyasına bakmak gerekir. Önce madde oluşmuştur. Dereceli bir şekilde ilerlemiş, bitki ve hayvan oluşmuştur. Minerallerin son basamağı, bitkilerin ilk basamağıdır, tıpkı çimen ve tohumsuz bitkiler gibi. Üzüm ve hurma gibi bitkilerin son basamağı da hayvanların ilk basamağını oluşturur, tıpkı yılanlar ve kabuklu deniz hayvanları gibi. Buradaki “bağlantı” son basamaktaki her grubun bir üst basamağa geçmek için hazır olma durumudur. Daha sonra hayvanlar alemi sürekli genişler, çoğalır, yaratılış basamağında son olarak, düşünen ve ifade eden “insan” oluşur. İnsanların en üst basamağına, zeka ve idrakın olduğu ancak aktif düşünme ve ifadenin olmadığı maymunlar aleminden ulaşılmıştır…

Senin sorun ne kadar bilim insanları üzerine de olsa, bu kişilere o dönem ile bir bilim insanı diyemeyiz. Çünkü bilim kimliği simyadan çok daha sonradır. Az çok zıt olacak şekilde de eski dönemlerde olan insanlar bu işleri simya, daha doğrusu eski kimya filozofluğu ile yapıyorlardı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bahwô Eryılmaz
Öğrenci, Bilim-Tarih-Felsefe ile Uğraşıyorum. 10 Temmuz 2023

Zaten yazımda gördüğünüz üzere, "Senin sorun ne kadar bilim insanları üzerine de olsa, bu kişilere o dönem ile bir bilim insanı diyemeyiz. Çünkü bilim kimliği simyadan çok daha sonradır. Az çok zıt olacak şekilde de eski dönemlerde olan insanlar bu işleri simya, daha doğrusu eski kimya filozofluğu ile yapıyorlardı." demişim. Yani bunlar gerçek bir evrim örnekleri değil. Ben orada Herbert Spencer gibi kişileri de verebilirdim. Fakat bu kişiler evrim-epigenetik-temelbiyoloji gibi şeylerin ilk temelleri. Lamarch ise bundan çok daha sonra. Yaklaşık 1740'lar.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ercan Er
İMÜ Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ar.Gör. 10 Temmuz 2023

Onların durumu ile Darwin'in durumu epey farklı bir şey. Caner Taslaman'dan okuduğum kadarı ile Darwin'in görüşü (bu kadar gerçeğe aykırı olup şu an akademide tek evrim ağacı ve ilerlemenin imkansızlığı konusunda şiddetle eleştiriliyor olsa da) öncekilere göre aşırı özgün bir önermeydi. Zaten laik ve ateist kesimce bu kadar benimsenmesinin nedeni de buydu bence. Çünkü öncülü olarak saydığın kişilerin iradilik konusuna yaptığı vurgu çok aşikar, Lamarch da bile böyle.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close