Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Çekirdek çitlemeye gelecekte de devam edersek gelecekte dişlerimizin fiziksel yapısı farklı bir şekile evrimleşebilir mi?

Açıkçası ayçiçeği çekirdeklerimizi üst iki dişimizle açarak yememiz gelecekte bizim dişlerimizi nasıl değiştirir. Yani İst iki dişimizin arası daha yamuk mu çıkar? Yoksa iki diş ayrılır mı? vb.
210 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrimsel bir değişimden söz etmeye başlayabilmek için, önce sormamız gereken üç öncül sorumuz var.

  • "Popülasyon var mı?" Bu durumda evet. İnsan popülasyonu var.
  • "Bir çeşitlilik var mı?" Evet. Diş ile ilgili özelliklerde kalıtsal bir çeşitlilik var.
  • "Diş uzunluğu kalıtsal mı?" Evet. Diş uzunluğu genler gibi kalıtsal faktörlerle belirleniyor. Yani doğuştan dişleri arası açık olan, yamuk olan var. Bu özellik her nesil geçişinde bir nebze değişebiliyor.

Bu şartlar sağlandığı için, evrimden söz etmeye başlayabiliriz (eğer birinin cevabı hayır olsaydı, o konuda zaten evrim olma ihtimali yoktu).

Peki, bu özellik konusunda evrimleşiyor muyuz veya bu yönde evrimleşebilir miyiz? Bunu cevaplamak için sormamız gereken 1 soru daha var:

Tüm Reklamları Kapat

  • "Bu özellik üzerinde, bireylerin hayatta kalma veya üreme başarısını etkileyen bir seçilim baskısı var mı?"

O yönde bir evrimsel değişim yaşanması için ilgili özelliğin hayatta kalma ve üreme başarısını etkilemesi ve doğuştan o özelliğe sahip olanların avantajlı olması gerekir. Bahsettiğiniz özellik belki sizi etkiler. Eğer sadece sizi etkiliyorsa bu, ömrünüz boyunca başınıza gelen genetik değişim yaratmayan bir modifikasyondur. Dolayısıyla bu özelliğe sahip olmayanın sonradan bu özelliğe sahip olması (örneğin çekirdek çitlemekten dolayı dişinizin yamulması) evrimsel bir değişim yaratmaz.

Şimdi doğuştan bahsettiğiniz özelliğe örneğin dişlerinin arası daha açık olanlara bakalım: Doğuştan o özelliğe sahip olanlar (çekirdek çitlemek gibi) bazı işleri daha kolay yapabilir belki ama hayatta kalma ve üreme açısından avantajlı olmadıkları için doğuştan o özellikte olanlar, (örneğin doğuştan dişlerinin açık olmasını sağlayan) genlerini gelecek nesle "diğerlerine kıyasla" çok daha fazla aktarmaz. Popülasyonda diğer özellikte olanlar (örneğin doğuştan dişi yamuk olan da diş araları kapalı olan da) doğada eşit derecede kolay hayatta kalır veya daha kolay ürer.

Yani dişi ayrık olanlar üzerinde bir seçilim baskısı yoktur ve dolayısıyla yukarıdaki son soruya cevabımız "hayır"dır.

Bu yüzden sorunuzun cevabı da "hayır" olmakta. Çekirdek çitlemeye bağlı olarak evrim yaşanmamaktadır ve bu konuda bir seçilim baskısı oluşmadıkça yaşanmayacaktır.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close