Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
17

Çekim yasası gerçekten var mı? Kişiler bir şeyi yapacağına inanırsa onu yapma şansları artar mı?

İçten istediğimiz olaylar elbet olacak mı? Çekim yasası, bir kişi bir şeyi gerçekten isterse o şeyin elbet bir gün gerçekleşeceği ile ilgili bir yasadır. Söylenen sözcükler de önemlidir. Kötü bir şey düşünülürse veya söylenirse onun da karşılığı olacaktır. Bu yasa gerçek mi? Konu hakkında belgesel çekilmiştir.
42,077 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Sahte-bilimciler ve kendini kişisel gelişimci olarak tarih eden çoğu kişiler insanlara sözde motivasyon sağlamak adına bilimdeki terimleri alıp, abartıp veya çarpıtıp pazarlamaktadır. Çekim yasası da kütleçekiminden yola çıkılıp onu kendi pazarlama yöntemleri ile çarpıtılmış hali. Böyle bir şey yok.

Buna en yakın ne var? Kendini gerçekleştiren kehanet denen etki. Bu da onların bahsettiği kadar "büyülü" bir şey değil.

Tüm Reklamları Kapat

Bu etki bir beklenti sonucunda oluşan beklentiye tepki değil, daha ziyade kişinin özyeterliğini, motivasyonunu ve beklentilerini oluşturan bir süreçtir. Bu yüksek beklentinin, davranışı beklenen şeye doğru yönelttiğini ve davranışın oluşmasını sağladığını göstermektedir.

Yani sadece isteyerek falan olmuyor. Örneğin birinin dışadönük olmasını istiyorsunuz, bu yüzden ona dışadönükmüş gibi davranmaya başlıyorsunuz. Böyle gide gide davranışları dışadönüklüğe açık kapı bırakacak bir şekilde kısıtlanmış oluyor ve bu yüzden davranışları daha dışadönük oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir örnek ise bir sına girecekseniz size kazanacak gibi davranırlarsa ya da kendinize güvenirseniz siz de daha çok çalışmak için neden buluyorsunuz, o yüzden daha çok çalışıyor ve daha iyi not alabiliyorsunuz. Bunun doğrudan çok istersen her şeyi başarırsın ile bir ilgisi yok.

Bu durum hastalıklarla da ilgili olabilir. Arsel Berkat Acar'ın bu konu ile ilgili sayılabilecek bir cevabından alıntı da yapacağım:

"Pozitif düşünceli olmanız doğrudan vücudunuzu iyi yapmaz, olumsuz düşüncelere dalmanız da doğrudan vücudunuzu kötü yapmaz. Burada "doğrudan" bir etki yer almamaktadır, "dolaylı" yoldan bir etki olmaktadır. Kötü düşüncelere dalmanız, motivasyonunuzu düşürünce bu durum spor yapmanızı engeller, uyku düzeniniz bozuk olur, sağlıklı beslenmezsiniz, yataktan kalkamaz halde hasta düşebilirsiniz. İşte bu faktörler fiziksel sağlığınıza etki eder, yoksa "düşüncenin" kendisi doğrudan etki etmez. Benzer şekilde olumlu düşünmek sizin moralinizi yükselttiği gibi vücudunuzu daha dinç tutmak için yemeğinize, uykunuza ve birçok şeye dikkat eder hale gelirsiniz, bunlar da vücudunuzun genel sağlığını olumlu yönden etkiler. Bu güzel bir şeydir, ancak bunun da "bizzat kanseri hedef alacağı" anlamına da gelmez. Eğer her hastalığı sadece düşünce gücümüzle yenebilseydik (ki bazı spiritüel ve alternatif tıpçı böyle düşünebilmektedir, "bütün hastalıkların sebebi zihindir" gibi bir cümle zikredirler) o zaman ilaçlara, aşılara, ameliyatlara ve genel itibariyle modern tıbbın kendisine ihtiyacımız olmazdı."

6,241 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. N. Günaydın. Pygmalion Ve Golem Etkisi: Kişilere Yönelik Beklentilerimiz, Algılarımızı Nasıl Etkiliyor?. (28 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. A. B. Acar. Kanser Ya Da Psikiyatrik Hastalıklarda Pozitif Düşüncenin, Iyileşme Sürecine Olumlu Etkisi Var Mı?. (12 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close