Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
3

Canlılık bu kadar masraflı bir süreç ise neden başladı?

Evrende her şey daha az enerji gerektiren, daha sakin bir şekilde kararlı kalmaya çalışıyor. Ama canlılık müthiş bir kimyasal süreç ve enerji gerektiriyorsa canlılık neden oluştu? Evrendeki süreçler neden canlılık gibi kompleks bir oluşum yaratmaya yönelik işledi?
218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
110K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bir tahmin sadece…

Afrika’da ve birçok coğrafyada her gün binlerce çocuk bir dilim ekmek bulamadığı için (yokluktan) ölürken, Amerika’da (kuzey) aynı oranda obezite nasıl bu kadar yaygın olabilir? Cevap: Var da ondan…(bunun nasıl olduğu ayrı bir tartışma konusu)

Tüm Reklamları Kapat

Muhtemeldir ki canlılık için de koşullar öyle bir varlık ortamı oluşturdu ki; İlk canlılardan başlamak üzere bugüne kadar ki devam edegelen bütün canlı türleri bu nimetten azami derecede yararlanmayı bildi. Başta azar azar ve gelişen süreçte karmaşıklaşan yapıya bağlı olarak artarak…

Evrendeki kararlı ve minimum enerji ihtiyacı duyan yapıların ömrü öznel niteliklerine bağlı iken canlılar kendileri dışındaki varlıklardan da enerji transferi yapabilecek şekilde evrimleştiği için, göreli olarak daha fazla enerji harcıyor görünür.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat dünyayı bir bütün olarak ve canlı cansız bütün varlıkları ile ele aldığımızda, aslında evren ölçeğinde ve toplamda dünyanın harcadığı enerjinin de zikredilen, asgari ve kararlı orana yakın olduğu düşünülebilir.

Buradaki tek fark birinin bir diğerinden ödünç alması, yani transfer. Ki dünya, evren ölçeğinde dikkate bile alınmayacak ölçüde küçük bir yer. Bu denli küçük bir yerde canlılık gibi bir şeyin, ne yaparsa yapsın diğer varlıklara nazaran ömrü devede kulak bile değil iken, (özelde) biraz müsrif görünmesinin bir sakıncası olmaz sanırım. Bedelini de ömürden fazlasıyla ödüyor.

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Altar Kibar
Altar Kibar
8K UP
Makina mühendisi, felsefe okuru.

Her maddi sistem karmaşıklaşma eğilimindedir. Bu, maddenin genelgeçer özelliklerinden biridir. İnorganik doğadan organik doğaya, oradan biyolojik süreçlere ve oradan da toplumsal yaşama değin bu süreç uygun koşullar varsa ilerlemek zorundadır. Tam tersine, uygun koşullar varken yaşamın ortaya çıkmaması tuhaf olurdu. Çünkü "yaşam ", maddenin gelişiminin bir evresi, maddenin gelişiminin kategorik bir biçimidir. Masraf konusunda hiç endişelenmeyin. Sonsuzluğun içinde dünyasal bir yaşam formunun lafı mı olur :))

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. Anti-Duhring. Yayınevi: Sol Yayınları. sf: 81 _ 101.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close