Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Ocak
Yusuf Ocak
7K UP
Üye
1

Canlılığın genelinde yumurtanın hareketsiz, büyük ve az sayıda olmasının; spermlerin ise hareketli, küçük, ve çok sayıda olmasının sebebi nedir?

Yumurta ve sperm ile ilgili getirdiğim bu yargı doğru değil ise, aksi örnekleri beyan eder misiniz?
829 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
İnternetten araştırmalar sonucu buldum

Bununla alakalı olarak bu evrimsel süreçte meydana geldiğine dair bir takım kanıtlar bulunmaktadır. Erkek kesim 14 (genelde 13-15 yaşta başlar sperm üretmeye) yüzbinlerce ile başlayarak normal sayılan 40 milyona kadar çıkar (bı sayı bazılarında fazla bazılarında da az olabilir ama ortalama sağlıklı erkeğin oranı bu civardadır). Erkek öldüğü zamna kadar azalsa da sperm üretimini asla durdurmaz (bazı hastalıklar nedeniyle durabilir erkeğin penisi kullanılamayacak durumda olsa bile sperm üretimi durmaz) . Dişiler ise erkeklerin aksine inceliğe değil niteliğe odaklanır ayda sadece birkaç yüz yumurtalık üretse de bunun maliyeti spermden kat kat fazladır. Dişiler erkekte evrimsel olarak güç,zengilik, bağlantılar arar (deneylerle pağlı saat takan spor araba kulanan erkekleri büyük oranda daha çekici buldukları kanıtlanmış) erkek ise simetri, güzellik ve de kalça boyu gibi doğurganlık ve sağlıklı olmanın şartlarına bakar . Ayrıca dişiler çocukların (en az 3 yaşına) kadar bakımı ile tamamen ilgilenir emziren bakım gibi işlerle ilgilenirken erkek maddi olarak destek olur. Kadınların eşlerini şeçmelerinin de nedeni budur dişiler alış veriş ten genelde daha ağır bedel ödeyen taraftır. Araştırmalara göre erkekler kadının kendilerinden başkaları ile sex yapmasını daha katlanılmaz bulurken kadınlar ise erkeğin kaynaklarını (para ve ya bağlantıları) başka bir kadına vermesinden daha fazla rahatsız olurlar. Bu evrimsel sebeple birçok toplumda 1800-1900 lere kadar kadın aldatmışsa idam gibi aşırı hükümler verebilir (hemen hemen bütün dinlerde ve toplumlarda kadının aldatması afedilemez ve de kabul edilemez olması da bununla bağlantılıdır). Kısaca bir taraf kendinin ve çocuğunun bakımını üstlenirken diğeri ise onlara yemek (kaynak) getirmek zorundadır. Dişiler 9 ay ve sonraki birkaç ay boyunca savunmasızdırlar erkek ise çocuğu olsa bile onda bedensel olarak bir dezavantaj almaz. Rica edersem bunu doğru cevap olarak etiketler misin? Sadece kendi hafizamdaki bilgilerden yazdım bu konuda 1 makale ¹ de kitap okudum birkaç farklı internet sitesinden araştırma yaptım ( bu konu benim en çok merak ettiğim konulardan birtanesidir muhtemelen annem ve ailem feminist olduğu için kadın ve erkeğin bilolojik farkını merak etmeden dolayı)(makalenin ismini hatırlamıyorum ama eş seçmenin bilolojisi gibi birşeydi kitap ise neden aşık oluyoruz? Lucy Vincent yazarı tavsiye ederim linki alakalı ama pek bakmadığım siteden veriyorum [1]

Kaynaklar

  1. www.zanzu.de. Sperm Ile Alakalı Bir Site. Alındığı Yer: www.zanzu.de | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close