Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Canlılığın birincil güdülerinden çoğalmayı,evren gibi dinamizme sahip oluşumlara uyarlayabilseydik ne olurdu acaba?

Diğer bir deyişle canlılar gibi dinamiği olan evren veya başka oluşumlar (üremek demek istemiyorum) birbirlerini çoğaltabilirler mi?
154 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Önce kendimizi, sonra canlı olmayı özel, önemli, üstün algılama eğilimimiz, ŞEYleri bir hiyerarşiyle değerlendirmeye neden oluyor. Böyle olmamalı demek değil. Sadece bunu mutlaklaştırmadan da, rasyonaliteyi koruyarak da bakmayı gözden kaçırmamak gerekiyor.

Evrenin işleyişi, 2. termodinamik ilke entropinin etkisiyle, olasılıkların artışı (biz buna düzensizlik diyoruz malesef) ilkesine göre işlemekte. Hiç bir zaman bizim düzen tanımımıza uygun zuhura geliş göremeyiz. Çünkü bizim düzen algımız olasılıkların çoğalarak zenginleşerek değişimini bir düzensizlik olarak yorumlayacak sığlıkta. Aksine olasılıkların en aza indiği, değişimin minimuma geldiği yapılaşma bizim için düzen demektir. Ama evrensel işleyiş için bu karikatürize bir yaklaşım gibi görünmekte.

Evrenin oluşum aşamasında hidrojen atomlarının saçılmasıyla nötronlarla birleşerek helyum atomlarının oluşumu, bunların kendinden küçük hidrojen atomlarını çekerek büyümesi, büyümenin kritik noktasında (sıcaklık+basınç) helyum atomlarının birleşmesi, karbon silisyum demir vs atomlarının oluşması süreçleri aslında evrenin işleyişinin çoğalma, artma, zenginleşme, olasılık artışı üzerinden geliştiğini gösteriyor. Aslında yıldız ve gezegenlerin oluşumu da bizim küçük zihnimize göre çoğalma-üreme olarak tanımlanabilir. İlksel yıldızlar süpernova olarak patlayacak, materyalini uzaya dağıtacak ki yeni maddeler, gezegenler vs oluşsun. Sürekli olarak de yeni yıldızlar oluşmakta.

Tüm Reklamları Kapat

Kimyasal evrimden biyokimyasal evrime geçiş de bu sürecin devamı, kompleksleşme, olasılıkların artışı olabilir mi acaba. Madde parçacıkları nasıl kendi aralarında kütleçekim üzerinden bir yapı oluşturuyorsa, mikro düzeyde moleküller de kendi arasında çok faktörlü (daha kompleks) işleyiş alanları oluşturdu. Yani biyo yapıları canlı yapılardan jiletle ayıramayız. Aynı evrensel kanunların sonuçlarıdır çünkü.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close