Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Canlıların maruz kalabileceği radyasyon miktarı ne kadardır?

353 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

Radyasyon her yerdedir. Çevremizde ve Dünya oluştuğundan beri var. Sonuç olarak, yaşam, önemli düzeyde iyonlaştırıcı radyasyon varlığında gelişti. Dış uzaydan (kozmik), yerden (karasal) ve hatta kendi bedenlerimizin içinden gelir. Soluduğumuz havada, yediğimiz yemekte, içtiğimiz suda ve evlerimizi inşa etmek için kullandığımız malzemelerde var.[1]

Radyasyonun etkilerini canlı hücreleri nasıl etkilediği açısından düşünme eğilimindeyiz. Düşük maruz kalma seviyeleri için biyolojik etkiler o kadar küçüktür ki tespit edilemeyebilir. Vücut radyasyon, kimyasallar ve diğer tehlikelerden kaynaklanan hasarı onarabilir. Radyasyona maruz kalan canlı hücreler: zarar vermeden kendilerini onarabilir; her gün milyonlarca vücut hücresinin yaptığı gibi ölmek ve yenilenmek; veya kendilerini yanlış bir şekilde onararak biyofiziksel bir değişikliğe neden olur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

yüksek radyasyon dozları (50.000 mrem veya 500 mSv'den fazla) hücreleri öldürme eğilimindedir. Düşük dozlar, bir hücrenin genetik koduna veya DNA'sına zarar verebilir veya değiştirebilir. Yüksek dozlar o kadar çok hücreyi öldürebilir ki, doku ve organlar hemen zarar görür. Bu da genellikle Akut Radyasyon Sendromu olarak adlandırılan hızlı bir vücut tepkisine neden olabilir. Radyasyon dozu ne kadar yüksek olursa, radyasyonun etkileri o kadar çabuk ortaya çıkar ve ölüm olasılığı o kadar yüksek olur.

1945'te atom bombasından kurtulan birçok kişi ve 1986 Çernobil nükleer santral kazasında acil durum çalışanları bu sendromu yaşadı. Çernobil'deki fabrika işçileri ve itfaiyecilerden 134'ü yüksek radyasyon dozları aldı - 80.000 ila 1.600.000 mrem (800 ila 16.000 mSv) - ve akut radyasyon hastalığından muzdaripti. Bunlardan 28'i ilk üç ay içinde radyasyon yaralanmalarından öldü. Kazadan birkaç saat sonra iki işçi radyolojik olmayan yaralanmalardan öldü.

Tüm Reklamları Kapat

Radyasyon insanları farklı şekillerde etkilediği için hangi dozun ölümcül olacağını söylemek mümkün değil. Uzmanlar, birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişen bir süre boyunca 350.000 ila 500.000 mrem (3.500 ila 5.000 mSv) tüm vücut dozu aldıktan sonra insanların yüzde 50'sinin otuz gün içinde öleceğine inanıyor. Sağlık sonuçları, kişinin maruz kalmadan önce ne kadar sağlıklı olduğuna ve aldıkları tıbbi bakıma bağlı olarak değişir. Maruz kalma, eller gibi vücudun yalnızca kısımlarını etkiliyorsa, etkiler muhtemelen cilt yanıkları gibi daha lokalize olacaktır.

Uzun bir süreye yayılan düşük dozlar, ani bir soruna neden olmaz. Varsa, uzun yıllar boyunca 10.000 mrem'den (100 mSv) daha düşük dozların etkileri hücre düzeyinde ortaya çıkacaktır. Bu tür değişiklikler, maruziyetten yıllar sonra hatta on yıllarca görülmeyebilir.

Genetik etkiler ve kanser, radyasyon maruziyetinden kaynaklanan başlıca sağlık sorunlarıdır. Kanser, genetik bir etkiden yaklaşık beş kat daha olasıdır. Genetik etkiler, kromozom değişikliklerini, ölü doğumları, doğuştan anormallikleri ve bebek ve çocukluk ölümlerini içerebilir. Bu etkiler, maruz kalan bir kişinin hücrelerinde çocuklarına geçen bir mutasyondan kaynaklanabilir. Hasarlı genler baskınsa, bu etkiler hemen ortaya çıkabilir. Veya genler resesif ise birkaç nesil sonra ortaya çıkabilirler.[1]

Kaynaklar

  1. NRC Web. Backgrounder On Biological Effects Of Radiation. Alındığı Tarih: 30 Mart 2023. Alındığı Yer: NRC Web | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close