Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Mert Demir
Üye
9

Canlıların beslenme biçimi nasıl şekillendi?

Canlılar etçil,otçul ve hepçil olarak nasıl ayrıldılar?
647 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim.

Beslenme tercihlerinin evrimi; besin kaynaklarının varlığı, sindirim sisteminin anatomisi ve fizyolojisi, türler arasındaki rekabet ve avlanma ve zaman içindeki çevresel değişiklikler gibi birçok etkenle biçimlenmiştir. Kedileri, köpekleri, ayıları, atları, inekleri, balinaları ve yarasaları içeren; büyük bir klad olan Laurasiatheria, beslenme biçimleri için dişlerinin şekli ve boyutu, bağırsaklarının uzunluğu ve karmaşıklığı, belirli enzimlerin ve hormonların varlığı veya yokluğu gibi çeşitli adaptasyonlar geliştirmiştir. [3]

Yakın tarihli bir araştırmaya göre etçil memeliler; yüksek proteinli ve yüksek yağlı beslenme biçimleriyle uyum göstermek amacıyla yağ ve protein kullanımıyla ilgili yoğun gen seçilimi yaşamışlardır. Toynaklı hayvanlar gibi otçul memeliler de yüksek karbonhidratlı bir beslenme biçimine sahip olmalarına rağmen benzer bir seçim modeli göstermiştir. Bunun nedeni; bitki bileşenlerini midelerinde veya bağırsaklarında fermente etmelerini ve ardından mikropların ürettiği kısa zincirli yağ asitlerini emmelerini sağlayan, özel bir sindirim sistemine sahip olmalarıdır. Dolayısıyla sindirim sistemi ile ilgili genlerinin seçilim yoğunluğu, beslenme biçimlerindeki besin bileşenlerinin genetik yükleri yerine doğrudan kullanabilecekleri besin bileşenlerinin genetik yüklerini yansıtmaktadır. [1]

Çalışma, ayrıca Laurasiatheria'daki beslenme biçimi evrimini yeniden yapılandırmış ve bu sınıfın atalarının beslenme durumunun etobur olduğunu öne sürmüştür. Bu durum, toynaklı ve meyve yiyen yarasalar gibi otçul soyların çoğunun etçil atalardan türediği anlamına gelmektedir. Ek olarak etçil taksonlar arasında yağ kullanımıyla ilgili bir gen olan APOB'nin yakınsak evrimine dair kanıtlar bulunmuş ve bu genin etçiliğe adaptasyonda önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Y. Wu. (2022). Diet Evolution Of Carnivorous And Herbivorous Mammals In Laurasiatheria. BMC Ecology and Evolution, sf: 1-13. doi: 10.1186/s12862-022-02033-6. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Kim, et al. (2016). Comparison Of Carnivore, Omnivore, And Herbivore Mammalian Genomes With A New Leopard Assembly. Genome Biology, sf: 1-12. doi: 10.1186/s13059-016-1071-4. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Ocampo, et al. (2022). Evolutionary Transitions In Diet Influence The Exceptional Diversification Of A Lizard Adaptive Radiation. BMC Ecology and Evolution, sf: 1-10. doi: 10.1186/s12862-022-02028-3. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close