Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hilmi Kaan Yiğit
Üye
4

Canlılarda göz nasıl oluştu?

165 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru

Canlılarda göz oluşumu ve gelişimi evrim süreçleri içerisinde en iyi anlaşılabilen organlardan birisidir çünkü; göz organının en ilkel halinden en modern haline geçinceye kadar neredeyse tüm aşamaları günümüzde yaşayan canlılarda hala mevcuttur. Yani bu organın gelişim aşamalarının nasıl olduğu hakkında fosil kayıtlarına pek de ihtiyaç olmamıştır.

Gözün en ilkel haline siyanobakterilerin klorofil pigmentlerinde rastlıyoruz. Aslında burada gözden ziyade ışığa duyarlı hücrelerden bahsetmek gerekiyor ancak, canlılığın ve ışığın etkileşimi açısından göz organının ilk atası olarak tanımlayabiliriz.

Bir sonraki aşamada; Öglena gibi tek hücreli canlılarda ışığa duyarlı pigmentlerin belli alanlarda toplanması sayesinde göz noktası olarak tabir ettiğimiz organeller ortaya çıkmıştır. Göz noktalarının klorofil pigmentlerine göre bir avantajı vardır. Klorofil pigmenti sadece ışığın varlığını veya yokluğunu tespit ederken, göz noktaları yönünü de belirleyebilmiştir. Bu sayede canlı ışığın geldiği yöne doğru kamçısını hareket ettirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Öglena Fotoreseptör
Öglena Fotoreseptör

Gözün sonraki aşamalarının evrimini anlatmayı kendime yakıştırmaktan çok uzağım (inanın üşendiğimden değil). Çağrı bey yememiş, içmemiş konu hakkında öyle muhteşem bir makale yazmış ki, insan şu soruya cevap yazmaya utanır. Lütfen verdiğim cevabı bir kenara bırakın ve eklediğim kaynakta makaleyi dikkatlice okuyup anlamaya çalışın. Makalede anlamadığınız veya kafanıza takılan bir şey var ise sorabilirsiniz.[1]

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Gözün Evrimi: Görme, Göz Kusurları, Gözde Evrimsel Hatalar Ve Çok Daha Fazlası.... Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2024. Alındığı Yer: evrimagaci | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close