Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oktay Mumcu
Oktay Mumcu
1,497 UP
Üye 14 Mayıs 2020
3

Canlılarda ebeveynlik hangi süreçte veya hangi düzeyde başlamıştır?

yani tek hücreli canlılarda ebeveynlik var mıdır? Veya hangi düzeyde başlamıştır.?
791 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem @Cadıbozmasıı
Kritisist 17 Mayıs 2020

Merhaba , bu çok güzel bir soru.

Öncelikle Sayın Çağrı Mert Bakırcın konuyla alakalı olabilecek şu yazısını öneririm.

https://evrimagaci.org/cinsiyetlerin-evrimi-cinsiyetler-neden-ne-zaman-nasil-evrimlesti-353

Tüm Reklamları Kapat

Cinsiyetlerin evrimini bilmek bu konuda önemli bir adımdır.

Ebeveynlik en yoğun ve kompleks hali ile biz memelilerde görülür. Biz gelişmiş merkezi sinir sistemine sahip memeliler , yavrularımızı sütle besleriz. Yavrularımız doğduğu zaman söz gelelim Caretta Caretta larının aksine uzun süre bakıma ihtiyaç duyarlar. Memeli yavrularının bu yüzden hayatta kalabilmek için ebeveynlik hizmetine ihtiyaçları vardır. Memeli yavrularının sadece süte ve bakıma değil aynı zamanda duygusal olarak aileleri ile yakın ilişkilere de ihtiyacı vardır hatta bu ihtiyaç tahmin edilenden çok daha kuvvetlidir.

Harlow’un Maymunları deneyi sizi şaşırtabilir.

https://www.dbe.com.tr/Kurumsal/tr/guvenli-baglanma-2-harlowun-maymunlari-2/

Tüm Reklamları Kapat

Memelilerden sonra aile ilişkilerine en düşkün olanlar kuşlardır. Kuşlarda yavru bakımı vardır. Kuşlar yavrularını emzirmez ama kuluçkaya yatar ve yavruları için yiyecek temin ederler. Bu sürüngeler ve Amfibilerde görmediğimiz bir davranıştır.

Bazı omurgasız canlılarda da yavru bakımı kabul edilebilecek davranışlara rastlarız, şüphesiz bu örneklerin en çarpıcı ve dramatik olanı Ahtapottur , Yorumu size bırakıyorum.

https://onedio.com/haber/anne-ahtapotlarin-bu-kadarini-da-beklemiyorduk-dedirtecek-yavrulari-icin-verdigi-inanilmaz-hayat-mucadelesi-351384

Elimizdeki verilere dayanarak yavru bakımının , büyük ihtimalle çok hücreli canlılarla ortaya çıkan bir olgu olduğunu söyleyebiliriz.

Tek hücreli canlılar bölünerek çoğalır ve her bölünmeden sonra ortaya çıkan bireyler zaten kendi başının çaresine bakabilecek niteliklerdedir. Yavru bakımı gibi bir şeyden söz edilemez.

265 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close