Merhabalar.Şüphesiz bu sorunun yanıtı için birden fazla faktör aynı veya farklı zamanlarda devrededir.Ben en önemlilerinden birini irdeleyeyim size de bir bakış açısı olsun:
Bu faktörlerden biri de Telomer uzunluğudur.Telomer uzunluğu rahatlıkla diyebiliriz ki,bizler için çok hayati bir kavramdır.Öyleki,her aldığınız solukta telomer uzunluklarınız etkilenir.Tanım bilinmiyorsa diye,Telomer uzunluğu şu demek: DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçaların her birine telomer denir.Bunların boyuna da telomer uzunluğu denir.
Ayakkabı bağcıklarınızın sivrildiği yer gibi düşünebilirsiniz bu kavramı.Neden ayakkabı bağcıklarınızın ucunda sivri ve bizlerin zaman zaman koparmak istediği, ama çoğu zaman başarılı olamadığı düğümleri vardır? Çünkü o ucunda sivri plastik uç olmasaydı iplik çözülür...İŞTE BİNGO! DNA!! O ipliği DNA gibi düşünün.Telomerler DNA'ları böyle düzgünce tutmaya yarıyor işte.Peki bu neden önemli? Yaşlandıkça aşınıyor da ondan.Bizler yaşlandıkça bunlar da aşınır ve yaşa bağlı çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.Yukarıda nefes aldıkça etkileniyor demiştim telomer uzunluğu için.Hâlâ sözümün arkasında gibiyim.Bakalım öyle mi.Tekrar kontrol ettim öyleymiş.Soluduğumuz havanın kalitesi bile telomer uzunluğumuzu belirliyor.(Bağlantıya gitmeye üşenenler hiç üşenmesin,sigaranın etkilerinden biri de telomer uzunluğunu kısaltmasıdır!)Telomeraz aktivitesi,sperm ve yumurta hücrelerimizi oluşturan germ hücrelerin aktivitesinden bile daha yüksektir.Bunun avantajı, yavrularımıza iyi birer telomer uzunluğu kazandırmakta yatar.Bu konuyu seviyorum ama daha fazla uzatmayayım.
Özetle,1)Yaşlanma faktöründe en önemli öğelerden telomer uzunluğudur.
2)Yaş ilerledikçe uzunluk değişir daha doğrusu aşınmaya bağlı olarak kısalır.
3)Telomeraz aktivitesinde çıkabilecek ani mutasyonlar yaşlanma faktöründe erken yaşlanmak gibi olumsuzluklara yol açar.
Elbetteki dediğim gibi salt bir faktör üzerinden sonuçlara varmak tehlikelidir.Yaşlılık faktöründe bir diğer önemli öğe de mitokondrilerimizdir.