Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Canlılar yaşlandıkça neden kendini onarmakta yavaşlar ? vücut gençken her gün ölen hücrelerin kat fazlasını üretirken yaşlanınca neden azlıyor?

157 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhabalar.Şüphesiz bu sorunun yanıtı için birden fazla faktör aynı veya farklı zamanlarda devrededir.Ben en önemlilerinden birini irdeleyeyim size de bir bakış açısı olsun:

Bu faktörlerden biri de Telomer uzunluğudur.Telomer uzunluğu rahatlıkla diyebiliriz ki,bizler için çok hayati bir kavramdır.Öyleki,her aldığınız solukta telomer uzunluklarınız etkilenir.Tanım bilinmiyorsa diye,Telomer uzunluğu şu demek: DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçaların her birine telomer denir.Bunların boyuna da telomer uzunluğu denir.

Telomer
Telomer
Science

Ayakkabı bağcıklarınızın sivrildiği yer gibi düşünebilirsiniz bu kavramı.Neden ayakkabı bağcıklarınızın ucunda sivri ve bizlerin zaman zaman koparmak istediği, ama çoğu zaman başarılı olamadığı düğümleri vardır? Çünkü o ucunda sivri plastik uç olmasaydı iplik çözülür...İŞTE BİNGO! DNA!! O ipliği DNA gibi düşünün.Telomerler DNA'ları böyle düzgünce tutmaya yarıyor işte.Peki bu neden önemli? Yaşlandıkça aşınıyor da ondan.Bizler yaşlandıkça bunlar da aşınır ve yaşa bağlı çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.Yukarıda nefes aldıkça etkileniyor demiştim telomer uzunluğu için.Hâlâ sözümün arkasında gibiyim.Bakalım öyle mi.Tekrar kontrol ettim öyleymiş.Soluduğumuz havanın kalitesi bile telomer uzunluğumuzu belirliyor.(Bağlantıya gitmeye üşenenler hiç üşenmesin,sigaranın etkilerinden biri de telomer uzunluğunu kısaltmasıdır!)Telomeraz aktivitesi,sperm ve yumurta hücrelerimizi oluşturan germ hücrelerin aktivitesinden bile daha yüksektir.Bunun avantajı, yavrularımıza iyi birer telomer uzunluğu kazandırmakta yatar.Bu konuyu seviyorum ama daha fazla uzatmayayım.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle,1)Yaşlanma faktöründe en önemli öğelerden telomer uzunluğudur.

2)Yaş ilerledikçe uzunluk değişir daha doğrusu aşınmaya bağlı olarak kısalır.

3)Telomeraz aktivitesinde çıkabilecek ani mutasyonlar yaşlanma faktöründe erken yaşlanmak gibi olumsuzluklara yol açar.

Elbetteki dediğim gibi salt bir faktör üzerinden sonuçlara varmak tehlikelidir.Yaşlılık faktöründe bir diğer önemli öğe de mitokondrilerimizdir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close