Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Canlılar neden yaşamak istiyor? Yaşama güdüsü nasıl oluştu?

481 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı

Canlıların yaşama isteği üreyebilmek için yaşama zorunluluğundan geliyor ve üreme beyin için hayatta kalmadan daha önemlidir. Tabi insan kadar beyni çok karmaşık bir canlı türünde yaşama isteği direkt bu olmayabilir ama yine dolaylı yoldan buna dayanıyor. Eğer abiyogenez açısından soruyorsan yaşama güdüsü nasıl oluştudan ziyade üreme nasıl oluştu diye sormak daha mantıklı çünkü bildiğimiz kadarıyla ilk tek hücreli bir üreme sonucu oluşamaz. Kimyasal tepkimeler sonucu oluşan bir tek hücre neden üredi sorusu daha makul olur. Çünkü sadece yaşasa ve üremese bugün hiçbir canlı olmazdı. Ama neden üredi sorusunun cevabı da yok.

159 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Evrim diye nicesine sarılmış üye
Orijinal Soru: Bilinçaltımız neden bizi hayatta tutmaya çalışır?

Bu tip soruların ortak bir cevabı vardır. Genlerimizi atalarımızdan miras alıyoruz. Genetik olan özelliklerimizin neredeyse tamamı atalarımızdan geliyor(belki bize özel bir iki mutasyon ile). Peki sen kimlerin soyundan geliyorsun? Bahçendeki otlar? Camından giren sinek, bağırsağındaki bakteriler... Ortak cevap? Üremeyi başaran canlılar! Var olan tüm canlıların genetiği kimi milyar kimi trilyon nesil üremeyi başaran canlılardan miras alınmıştır.

İnsan medeniyeti olarak kendimizi bir hobi bahçesindeki kültür ortamında yetişen bitkilere çevirdiğimiz için bir canlının soyunu devam ettirebilmesinin ne kadar zor olduğunu anlamamız kolay olmuyor. Cok değil, bir-iki yüzyıl önce doğan bir bebeğin üreme çağına kadar hayatta kalabilme ihtimali bile %50'nin altındaydı. 1 e 10, 1 e 1 000 gibi hatta daha da düşük orqnda üreme çağına kadar hayatta kalma olasılıkları doğada sıklıkla görülür. Yani hayatta kalabilmek zaten tüm hayatta kalma mekanizmalarımıza rağmen çok zordur. Üstüne bu mekanizmasında kusurlar olan bir canlının soyunu devam ettirebilmesi çok zor.

İntihara meyilli insanlar yok mu? Kendine isteyerek veya istemeyerek sürekli zarar veren canlı bireyler yok mu? Elbette çokça görülmektedir. Bu durum genetikse o genlerin nesilden nesile aktarılması giderek daha düşük ihtimale sahip olur. Çünkü o genlere sahip olmak canlı bireyin üreme şansını düşürür.

Tüm Reklamları Kapat

Yani tüm bu hayatta kalma ve çoğalma iç güldülerimiz en az 4 milyar yıldır yaşayan bir neslin ferdi olmamızdan dolayı doğal hatta zorunlu bir sonuçtur. Üreme ve hayatta kalma içgüdüleri olan atalarımız olmasaydı biz de olmazdık.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close